2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Magyarország áll az egyetemi szégyenlista elsõ helyénForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-05 18:32:19
Magyarországon az átlagszülõ szinte teljes fizetését elviheti a gyereke egyetemi taníttatása, a világon sehol nem ilyen drága a felsõoktatás a fizetésekhez képest. Amerikában, ahol a legjobb egyetemek vannak, az átlagszülõ a fizetése felébõl kitaníttathatja a gyerekét.

A szülõ jövedelmének 92 százalékát elviszi az egyetemi tandíj, ezzel az adattal Magyarország végzett az Expert Market piackutató listájának elsõ helyén.

Magyarországon a legrosszabb a helyzet

Az Egyesült Államok, ahol a világ legelõkelõbb egyetemei találhatók, csak a tízes toplista középmezõnyében helyezkedik el, az Egyesült Királyság pedig csak a kilencedik lett. A teljes lista eredményekkel együtt:

  1. Magyarország: 92 százalék.
  2. Románia: 86 százalék.
  3. Észtország: 76 százalék.
  4. Chile: 73 százalék.
  5. Malajzia: 55 százalék.
  6. Egyesült Államok: 53 százalék.
  7. Ukrajna: 52 százalék.
  8. Litvánia: 48 százalék.
  9. Egyesült Királyság: 40 százalék.
  10. Szingapúr: 36 százalék.

Csak a legjobb egyetemeket nézték

Az eredményt árnyalja, hogy a lista készítõi a Quacquarelli Symmonds (QS) intézményrangsorát használták, ahol a világ legjobb egyetemeit gyûjtik össze. A QS-rangsorba évrõl évre négy magyar egyetem tud bekerülni:

  • Szegedi Tudományegyetem,
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem,
  • Debreceni Egyetem,
  • Budapesti Corvinus Egyetem.

A népszerû képzések olcsóbbak

A lista szerint Magyarországon az egyetemi képzés teljes tandíja 22 560 font, vagyis 9,6 millió forint. Az Eduline gyûjtése szerint2015-ben a fogorvosi képzés a legdrágább, intézménytõl függõen 9,5–13,5 millió forintba kerül a teljes képzés. Ha egy szülõ általános orvosnak szeretné kitaníttatni a gyerekét, 11,4–12,2 millió forintot kell kifizetnie az évek során.

Ennél azért olcsóbban is lehet diplomát szerezni Magyarországon, a legnépszerûbb szakok féléves tandíjai 200–400 ezer forint között mozognak (szintén az Eduline gyûjtése szerint). Ezek egyébként 2015-ben a vezetés és szervezés, a pénzügy, a nemzetközi tanulmányok, a marketing és a vállalkozásfejlesztés szakok voltak.

Magyarországon nagyon magas a tandíj

Forrás: Thinkstock

A középjövedelemmel számoltak

Ami a jövedelmeket illeti, a lista készítõi a Gallup 2013-as mediánjövedelmi adatait használták. A mediánjövedelem közel van az átlagkeresethez, de nem azonos vele. A mediánjövedelmet úgy képzik, hogy keresetük szerint rangsorba állítják az embereket, és megnézik, mennyit keres az, aki pont középen áll.

A lista készítõi szerint a mediánjövedelemmel számolva egy magyar felnõtt 24 631 fontot (10,4 millió forintot) keres az alatt, amíg a gyereke elvégzi az egyetemet.

A szegények nem férnek hozzá

Magyarországon a drága felsõoktatás és az alacsony bérek ahhoz vezetnek, hogy a felsõoktatáshoz csak a gazdagok férnek hozzá, vagy azok, akik hajlandóak eladósodni, jegyzi meg a lista kapcsán a Business Insider cikke. Viszont hozzáteszi, hogy a hallgatók állami finanszírozású képzésben is részt vehetnek.

Nem olcsó, de jól keresnek

A lista végén Szingapúr és az Egyesült Királyság állnak, annak ellenére, hogy az egyetemeik drágán adják a képzéseiket. A kedvezõ helyezésüknek egész egyszerûen az az oka, hogy mindkét államban magasak a bérek: Szingapúr mind a mai napig a világ harmadik leggazdagabb állama.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!