2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Pároskolbászt töltenek a diákok DebrecenbenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-07 21:46:49
Negyedik alkalommal rendezik meg szombaton a farsangnyitó debreceni dalidót, felelevenítve a régi hagyományt, miszerint Vízkereszt utáni elsõ szombaton a debreceni céhek mesterei együtt vigadoztak a város polgáraival - közölte Debrecen kulturális alpolgármestere csütörtökön, az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.

Az egykori cívis mesterségbeli tudás felidézésével is szeretnék erõsíteni a mai fiatalok kötõdését a városhoz, a debreceni hagyományokhoz. A település valamennyi kulturális rendezvénye, a dalidótól az adventi programokig azt is szolgálja, hogy a lakók ismerjék meg értékeiket, legyenek büszkék arra, hogy debreceniek - magyarázta az alpolgármester.

Egy falat debreceni

Forrás: Ács Bori

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzõ Centrum vezetõje elmondta: 12 helyi szakképzõ intézmény tanulói csatlakoznak a programokhoz, s az "új idõk inasaiként" látványos formában mutatják be szakmai jártasságukat.

Az Irinyi szakiskola hentes tanulói például debreceni pároskolbászt töltenek majd,a pék tanulók kalácsot dagasztanak és fonnak,a Mechwart András szakközépiskola tanulói mobil kohójukban szerencsepatkót kovácsolnak, a Péchy építõiparisok fa emléktéglákat készítenek a vegyiparisok "csodatévõ" folyadékokat kutyulnak, a Bethlen közgazdasági szakközépiskolások pedig kínai jövendõmondó pagodát üzemeltetnek - avatott be a részletekbe az igazgató.

Mulatságok kurtalábúaknak

Bódor Edit, a dalidót szervezõ Fõnix Nonprofit Kft. ügyvezetõje hozzátette: a farsangnyitó vigadozásba bekapcsolódik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) debreceni tankerületének két mûvészeti iskolája is.

A hagyományokhoz híven a "kurtalábú közönséget" idén is gólyalábasok várják: a dalidót vásári komédiával nyitják meg langaléta garabonciások a Kölcsey Központban, illetve elõtte, a Baltazár Dezsõ téren - tette hozzá. A dalidó keretében maszkabált tartanak a Kölcsey Központban, a legötletesebb jelmezeseket pedig díjazzák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!