2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Még nem mindenhol van áram a jegesedés utánForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-07 22:01:50
Több ezren maradtak áram nélkül az országban, miután több helyen a hó és a jég súlya alatt kettétört fák, letört faágak leszakították a vezetékeket. A Dél-Dunántúlon még 1998 fogyasztónál nincs áram - közölte az E.On. A legtöbb probléma Baranya megyében volt nap közben. Tolna megyében sem volt áram, ott mostanra helyreállt a szolgáltatás. Egy ideig tükörjég borította az M7-es autópálya egy 200 méteres szakaszát a Balaton déli partja mentén, Zamárdi után. Több kisebb baleset is történt az utakon. A dél-dunántúli vasútvonalakon több ponton is kidõlt fák, leszakadt ágak akadályozták a közlekedést. Az akadályokat folyamatosan távolították el a MÁV szakemberei, de még nem mindenhol járnak pontosan a vonatok. A meteorológiai szolgálat a köd miatt adott ki figyelmeztetést.

A hajnali, reggeli ónos esõ után hó is esett az ország több pontján. Sok fa sérült meg a jég és a hó súlya alatt.

A fák és ágaik nem bírták a terhelést,

leszakadtak, és villanyvezetékekre zuhantak. Emiatt több helyen áramkimaradások voltak egész nap. Leginkább Baranya megyében voltak egész nap tartó áramszünetek.

Még dolgoznak

Jelenleg Komló egyik zártkerti részén, Drávaiványiban és Bogdása-Körcsönyepusztán nincs még áram - mondta Varga Ivett, az E.On áramszolgáltató cég szóvivõje. (Baranya megyében az E.On Hungária Zrt. felelõs az áramszolgáltatásért.)

Drávasztárán és Drávaiványiban szünetel az ivóvíz-szolgáltatás is. Ezeken a településeken lajtos kocsival biztosítják az ivóvizet.

Kidõlt villanyoszlop Orfûnél

Forrás: E.On

Azokon a településeken, ahol nem sikerül visszaállítani az áramszolgáltatást, áramfejlesztõ berendezéseket állít majd üzembe az E.On - mondta az Origónak Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje.

Drávaiványi és Gödre településeken melegedõ helyiségeket is berendeztek,

ha esetleg az áramszünet miatt nem mûködne a fûtés valamelyik házban.

Somogy megyében még 1547 fogyasztónál nincs áram - mondta az Origónak az E.On szóvivõje. Barcs-Somogytarnóca, Csokonyavisonta, Rinyaújlak, Görgeteg településeken dolgoznak a szolgáltató munkatársai. A cégnél úgy számítanak, hogy a szerelõk este 9 óráig minden érintett településen végezni fognak a hibák javításával.

Bács megyében sincs mindenütt áram

Az esti órákra a fogyasztók többségénél helyreállítják az áramszolgáltatást az EDF DÉMÁSZ mûködési területén - ígérte a cég. Azt kérték ügyfeleiktõl, hogy akinél péntek délelõttig nem lesz áram, hívja az éjjel-nappal hívható telefonos ügyfélszolgálatot, vagy tegyen bejelentést az internetes ügyfélszolgálaton.

Az E.On szolgáltatási területén, Tolna megyében viszont már

kora délutánra helyreállt a szolgáltatás.

Dombóváron, Pörbölyön és Szálkán A három településen több mint ezerötszáz fogyasztót érintett az áramszünet. Jelenleg a gemenci erdõ néhány vadászháza van áram nélkül.

A szerelõk is közdöttek a hóval

Baranya és Somogy megyében több mint 8000 fogyasztónál nem volt áram kora délután - mondta korábban az Origónak Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. szóvivõje. Ezekben a megyékben ez a cég felelõs az áramszolgáltatásért. Baranyában 5136, Somogyban 3417 helyen nem volt áram kora délután. Legnagyobb károkat Sellye, Vajszló, Siklós, Komló és Orfû térségében okozta a nagy mennyiségû hó.

Kidõlt villanyoszlop Orfû környékén

Forrás: E.On

A helyreállítást nehezítette, hogy jellemzõen erdõkben történtek a vezetékszakadások, az erdei utak pedig nem, vagy nehezen járhatóak a kidõlt fák miatt. Az E.ON a katasztrófavédelem és a tûzoltóság munkatársaival, valamint az erdészetek szakembereivel dolgozott együtt ezeken a területeken - mondta a szóvivõ.

Hasonló volt a helyzet Bács-Kiskun megyében is. Az EDF DÉMÁSZ tájékoztatása szerint a havazás, jegesedés és hótapadás több mint 40 településen okozott fennakadást. A hajnal 3 óra óta tartó helyreállítási munkát nehezítette, hogy a havas, jeges úton a jármûvek és

a szerelõk is nehezen tudták megközelíteni a hibahelyeket.

Egyidejûleg 120 szerelõcsapat 100 gépjármûvel dolgozott, az üzemzavarok elhárítását a katasztrófavédelem munkatársai, erdészek, önkéntesek és a cég partnerei segítették.

Tolna megyében, Dunaföldvárnál kettétört egy villanyoszlop

Forrás: E.On

Kiskunfélegyházi olvasónk arról számolt be, hogy az iskolában, ahol dolgozik, többször is elment az áram rövid idõre napközben. "Ez épp elég volt arra, hogy a számítógépek és a suli szerverei is leálljanak" - írta.

A vasút is akadozott a Dél-Dunántúlon

Csak estére állt helyre a vasúti közlekedés a Dél-Dunántúli térségben. Áta és Villány, Bóly és Villány, valamint Babócsa és Vízvár között kellett sínekre dõlt fákat, faágakat eltávolítani csütörtökön nap közben. A Pécs-Dombóvár vonalon, Abaliget és Godisa között a felsõvezeték is megsérült, ezért sokat késtek a vonatok. Délután négy óra körül már csak Pécs és Villány között voltak nagyobb, egy-másfél órás késések.

Reggel még nagyobb volt a baj, akkor egyáltalán nem jártak vonatok a sínekre dõlt fák, leszakadt faágak miatt.

Jeges utak, balesetek

Bács-Kiskun megyében hatvannál is több helyszínre kellett kivonulniuk a tûzoltóknak kidõlt fák, leszakadt faágak miatt - mondta az Origónak Kovács Andrea, a megyei katasztrófavédelmi fõigazgatóság szóvivõje. Azt is elmondta, hogy fõleg úttorlaszokhoz hívják segítségül a tûzoltókat.

Az M7-es autópályán korábban az árokba hajtott egy kamion, a Letenye felé vezetõ oldalon, a 192. kilométer közelében. A mûszaki mentés miatt a külsõ sávot egy idõre lezárták.

Jó reggelt, Közép-Magyarország - ezzel az üzenettel küldte a fotót olvasónk

Forrás: Origo/olvasói fotó

Tolna megyében újra közlekedhetnek a kamionok: feloldották a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegû jármûvek közlekedésének korlátozását - írja a rendõrség honlapja.

A horvát hatóságok is megnyitották a berzencei határátkelõhelyet 

a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjármûvek elõtt. Az átkelõ szerda este óta volt zárva. Udvarnál és Drávaszabolcsnál is átmehetnek a teherautók Horvátországba.

A keleti országrészben, Orosháza környékén is sûrû hóesésre ébredtek reggel a közlekedõk.

Az idõjárási viszonyok okozta balesetveszély miatt nem lehet látogatni a pécsi parkerdõket. A korlátozás nem vonatkozik a mecseki Misina-tetõ szomszédságában található sí- és szánkópályára - közölte a területeket gondozó Biokom Nfkt.

A mecseki és a malomvölgyi parkerdõ területein a turistautakat és erdei mûtárgyakat jég, illetve hó borítja, a fák ágaira fagyott csapadék rakódott, a hidak, átereszek csúszóssá váltak. A lezárást a jegesedés megszûnéséig tartja fenn a Biokom Nkft.

Köd is lesz

Az elõrejelzések szerint estétõl elõször a középsõ országrészben, majd csütörtök éjjel az Alföld és az Északi-középhegység nagy részén is a köd teszi próbára az autósok türelmét. A köd miatt mára és holnap reggelre

figyelmeztetést is adott ki a meteorológiai szolgálat. 

A köd miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat

Forrás: met.hu
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!