2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ebben is David Bowie volt az elsõForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-11 20:05:56
A rocksztár puszta neve elég volt a pénzügyi sikerhez. A Bowie kötvények precedenst teremtettek.

David Bowie az évtized elején a világ tíz leggazadagabb énekese közé tartozott, hatalmas vagyonával  2010-ben a negyedik volt a listán – csak sir Paul McCartney, Jay-Z és Madonna elõzte meg. Ezt az eredményt kétszeresen is az életmûvének köszönheti: a jövedelme részben a lemezeladásokból és koncertekbõl, részben a Bowie-jelenségbõl, a nevébõl folyt be.

Bowie volt az elsõ híresség, akinek a neve elég volt a befektetõtoborzáshoz.Egészen pontosan a nevéhez kapcsolódó kötvénykibocsátás volt az elsõ olyan eset, hogy egy kötvény fedezete pusztán a szellemi tulajdon legyen. A Bowie-kötvény egy befektetési bankár, David Pullman ötlete volt. Az értékpapír fedezete mind a 287 dalt tartalmazó 25 album, amelyet a glam rock lángoszlopa 1990-ig kiadott. A Prudential Insurance Company 55 millió dollárért vette meg a 10 évre, 8 százalékos éves kamat mellett kibocsátott papírokat.

Erre az évtizedre Bowie lemondott az 1990-ig kiadott dalai jogdíjairól – cserébe viszont a kivásárolta az exmenedzserét, aki odáig számos korai dala jogtulajdonosa volt. Az ügylet lezárultával saját szellemi tulajdonainak kizárólagos birtokosa lett.

Bowie Cannes-ban 1983-ban

Forrás: AFP/Ralph Gatti

Bowie egész lénye megfogalmazható abban, hogy a saját kora elõtt járt. Míg például Madonna sodródik az árral és igyekszik meglovagolni a trendet,Bowie folyamatosan innovált, a határokat feszegette,és általában bejött neki. (Állítólag a jelentõs elõadómûvészek közül az elsõként használt internetet.)

A kötvények árfolyama egyébként 2004-ben látványosan zuhant. Ebben az idõben azonban az egész zeneipar belerogyott az ipari mértékû letöltésekbe. Becslések szerint David Bowie élete során mintegy 140 millió albumot adott el.

Természetesen ez akkor sem, most sem csorbította az élményt, amelyet a dalaitól kaptunk.

Ziggy, szerencsére te nyertél. Köszönjük a pompás elõadást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!