2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Lesz már az idén áremelkedésForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-14 20:46:25
Februártól emelkedésnek indulhatnak a fogyasztói árak, de elemzõk szerint az éves infláció 2 százalék alatt marad.

A KSH legfrissebb decemberi inflációs adataira reagálva Suppan Gergely, a Takarékbank elemzõje kommentárjában kiemelte: a decemberi infláció a várakozásokhoz közeli szintre emelkedett, a következõ hónapokban döntõen bázishatások miatt folytatódhat az infláció enyhe gyorsulása.

1,5 százalék alatt marad

Ez azonban mérsékelt marad, januárban kissé 1 százalék fölé emelkedhet az infláció az üzemanyagárak egy évvel ezelõtti beszakadásának bázishatása miatt, ugyanakkor a sertéshús áfájának csökkentése kismértékben mérsékli az élelmiszerárak növekedési ütemét

Hozzátette: az inflációaz év közepéig várhatóan nem éri el a 1,5 százalékot,majd 2016 második felében kúszhat 2,5 százalék közelébe, de a 3 százalékos inflációs célt várhatóan így sem éri el 2017 közepe elõtt, ami tartóssá teheti az alacsony kamatokat. A tavalyi átlagos infláció -0,1 százalék volt, az idén 2 százalék alatt maradhat.

Olajárak hatása

Az elemzõ szerint az idei inflációra szignifikáns lefelé mutató kockázatot jelent az olajárak újabb markáns zuhanása. Amennyiben az olajárak tovább csökkennek, vagy tartósan a jelenlegi szinten maradnak, az idei infláció akár 0,4 százalékponttal lehet alacsonyabb, míg további lefelé mutató kockázatot jelent a háztartási energiaárak esetleges további csökkentése is.

A CIB Bank elemzõinek elõrejelzése szerint 2016 elsõ hónapjaiban tovább emelkedhet az éves összevetésû fogyasztói árindex, de várhatóan nem kerül tartósan 1 százalék fölé, és az éves átlag is csak alig haladja meg az 1 százalékot. Az elemzõk tekintettel arra, hogy továbbrasem a keresleti tényezõk, sokkal inkább a nemzetközi energia- és nyersanyagárak a meghatározóaka hazai infláció szempontjából, friss monetáris politikai reakcióra nem számítanak, a jegybanki alapkamat változatlan maradhat a következõ 12 hónap során. Az inflációs adat publikálása piaci szempontból semlegesnek tekinthetõ, a forint nem mutatott érdemi reakciót a közzététel utáni percekben - írták.

Magasabb becslés a K&H-tól

Németh Dávid, K&H Bank vezetõ makrogazdasági elemzõje szerint a most publikált inflációs adatok megfelelnek a várakozásaiknak. A bázishatás miatt januárban 1 százalék fölé mehet az infláció, az elsõ félév végéig azonban mérséklõdhet. Az év második felében gyorsulhat az infláció, decemberben éves alapon 2 százalék fölé emelkedhet a mutató. Az infláció alakulását a kilátások alapján a jelenleg csökkenõ pályán lévõ olaj árának alakulása - részben az üzemanyagokra gyakorolt hatása miatt - nagyban befolyásolhatja. A K&H elemzõje éves átlagban 1,5 százalék körüli inflációval számol 2016-ban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!