2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A bankoknál is pörög a csokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-17 18:34:29
Jelentõsen nõtt az érdeklõdõk száma az új családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok miatt a bankoknál. A legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt és rendelkeznek már a legmagasabb támogatás feltételéül szabott három gyerekkel.

Az MKB Bank január 11-tõl fogadja a kérelmeket, az érdeklõdés napról napra nõ a bank szerint. A január 4-e óta eltelt csaknem két hétben 1400 érdeklõdõ ügyfél kereste fel személyesen a fiókokat, a telefonos ügyfélszolgálathoz befutó hívások száma 25 százalékkal emelkedett, gyakorlatilag kizárólag a csokkalkapcsolatos érdeklõdés hatására, mondta Bartha Ákos, a lakossági terület ügyvezetõ igazgatója.

Önerõre, tetõtérre

Az érdeklõdõk fõbb ismérvei, hogy a lakásépítéshez vagy vásárláshoz szükséges önerõt szeretnék minimalizálni, valamint meglehetõsen nagy számban szándékoznak tetõtér-beépítésre igénybe venni a kedvezményeket, közölte a bank. Az MKB ügyvezetõ igazgatója többmilliárd forintos hitelállományra számít 2016-ban, várakozása szerint

az igénybevételi ütem az év második felében gyorsul fel.

A Takarékbank is fokozott érdeklõdésrõl számolt be, tapasztalataik szerint a kisebb városokban, falvakban jellemzõen a szerényebb jövedelmû gyermekes családok, nagyobb városokban pedig inkább a jobb módú családok, fiatal értelmiségiek érdeklõdnek elsõsorban. A szövetkezeti hitelintézeteknél már benyújtható a csok iránti igénylés, amennyiben az ügyfél rendelkezik a jogszabály által elõírt dokumentumokkal.

A takarékszövetkezeti szektor központi bankjának várakozásai szerinta teljes hitelintézeti szektorban akár 30-40 százalékkal is nõhet az új lakossági jelzáloghitel-kihelyezések száma,amelyben egyebek mellett szerepet játszik a csok új feltételrendszere és a támogatáshoz kapcsolódó kedvezõ kamatozású hitelkonstrukció hatása is.

Sokan új lakáshitelt is felvesznek

Jelentõsen javítja az ügyfelek hitelképességét, hogy a takarékoknál a csok önmagában és hitellel együtt is igényelhetõ lesz, ez utóbbi esetben a szövetkezeti hitelintézetek teljes egészében önerõként számítják be a csokot a lakáscél megvalósításához szükséges források vizsgálatakor, írják. A takarékbank tapasztalatai szerint az eddigi csok-igénylések mintegy harmadához kapcsolódik új lakáshitel igénylés is.

Az UniCredit Banknál még nem elérhetõ a csok és a támogatott hitel, azonban a bank arról tájékoztatott, hogy már december 31-én is tapasztalt érdeklõdést a lehetõség iránt. A pénzintézet fokozott hitelfelvétel-növekedésre számít, figyelembe véve, hogy a tavaly bevezetett csok esetében már a hatályba lépést követõ elsõ hónapban, azaz 2015 júliusában is az elõzetesen vártat jelentõsen meghaladó számú támogatási kérelem érkezett.

Kevés az új lakás

Korlátokat szab az érdemi növekedésnek, hogy az értékesítés céljára épülõ új lakások száma – a statisztikák tanúsága szerint – jelenleg még meglehetõsen kevés.

Megtolja a hiteligényléseket az új csok

Forrás: Northfoto

A CIB Bank is dolgozik a csok és a 3 százalékos kamattámogatott hitel mielõbbi bevezetésén. A hónap eleje óta eltelt idõben a bank azt tapasztalta, hogy a csok iránt érdeklõdõ ügyfelek nagyobb része tervezi új lakás vásárlását, építését, mint használt ingatlan vásárlását. A kamattámogatott hitel lehetõsége iránt egyelõre elenyészõ érdeklõdést lát a CIB.

A Raiffeisen Banknál egyelõre nem elérhetõ a csok, a pénzintézet vizsgálja a bevezetés lehetõségét, ami szerintük közép távon várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!