2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Lesz támogatás a családi házak felújításáhozForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-23 15:37:50
Most készül a családi házak komplex energetikai korszerûsítését lehetõvé tevõ pályázatcsomag, a tulajdonosok várhatóan augusztustól pályázhatnak hitelre – válaszolta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Tóth Bertalan MSZP-s országgyûlési képviselõ írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján megjelent válaszában az államtitkár leszögezte: a kormány számára fontos, hogy  a családokat olyan programokkal támogassa, amelyeknek köszönhetõen a háztartások energiafelhasználása csökken. Ennek jegyében született döntés az Otthon Melege Program folytatásáról is, amelynek keretében kidolgozás alatt áll a családi házak komplex energetikai korszerûsítését lehetõvé tevõ pályázatcsomag.

Fónagy János kitért arra, hogy egy tavaly novemberi kormányhatározat alapján megkezdõdött a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) rögzített elvárások teljesíthetõségének a felülvizsgálata.

A felülvizsgálat eredményétõl függ a KEHOP módosítása, összhangban azzal a kormányzati célkitûzéssel, hogy a magánszemélyek ingatlanjainak a korszerûsítésére is legyen államilag támogatott konstrukció. Ennek forrása a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop). Az új konstrukció megjelentetését nem késleltetheti a KEHOP esetleges módosítása.

A kormány még december közepén elfogadta a GINOP idei fejlesztési keretét, ennek része a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel,  103,19 milliárd forint forráskerettel, a várható megjelenése pedig ez év augusztusa.

A Ginop további három energetikai pályázatot is tartalmaz. Ezek a következõk:

  • a távhõszektor energetikai korszerûsítése, 19,99 milliárd forint visszatérítendõ és 34,96 milliárd forint vissza nem térítendõ forráskerettel;
  • a termelõ és szolgáltató vállalkozások támogatása az energetika területén, 30,35 milliárd forint visszatérítendõ és 59,45 milliárd forint vissza nem térítendõ kerettel, továbbá
  • a megújuló alapú zöldáram-termelés elõsegítése, 10,66 milliárd forint visszatérítendõ és 18,97 milliárd forint vissza nem térítendõ forrással.

A pályázatok június és december között jelennek meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!