2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A magyarok többsége nem tudja idõben fizetni a számláitForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-27 20:43:50
Az úgynevezett Y generáció, azaz a 20-35 év közöttiek 64 százalékával fordult elõ az elmúlt egy év alatt, hogy késve rendezte számláit, közülük a gyermekesek 71 százaléka nem mindig tudott idõben fizetni.

A felmérés azt mutatja, hogya teljes magyar lakosság 63 százalékával fordultelõ az elõzõ 12 hónapban, hogy egy vagy több számláját nem tudta idõben kifizetni, ami csaknem azonos az Y generáció számlafizetési moráljával.

Az Intrum Justitia nemzetközi pénzügyi szolgáltató tavaly a harmadik negyedévben Európa 21 országában 22 ezer fogyasztótól gyûjtött információt. A felmérés feltérképezte az egyes generációk közötti különbségeket, így a gazdaság egyik húzórétegének számító Y generáció pénzhez és megtakarításokhoz való viszonyát, lehetõségeit is.


A gyermekes és gyermektelen fiatalok fizetési szokásai között lényeges különbség rajzolódik ki. A gyermekesek 71 százalékával szemben a gyermektelenek 59 százalékánál fordult elõ, hogy késve fizetett ki valamilyen számlát.

A gyermekesek jóval nagyobb arányban estek késedelembe több számlával is,a válaszadók több mint fele kettõ vagy annál több számlát nem fizetett ki idõben, míg a gyermekteleneknél ez az arány 39 százalék.

Az Y generáció fizetési szokásai iskolai végzettség szerint is különbözõek. Míg a felsõfokú végzettségûek 46 százaléka közölte, hogy egyáltalán nem fordult elõ vele fizetési késedelem, addig az alacsonyabb végzettségûeknek csak 26 százaléka nyilatkozott így.

A nyugdíjra kevesen gondolnak

A felsõfokú végzettségû fiatalok 59 százaléka tesz félre havonta, az ennél alacsonyabb végzettségûeknek 41 százaléka. A megtakarításokat tekintve az Y generáció tudatosabban viselkedik, mint a teljes magyar felnõtt lakosság, mivel a megkérdezettek fele tesz félre havonta valamekkora összeget, míg a teljes magyar lakosság körében ez az arány 42 százalék – mondta Felfalusi Pétert, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatóját.

A megtakarítás célja is eltérõ, a 20 és 35 év közötti fiatalok utazásra, lakásvásárlásra, illetve fogyasztási cikkekre nagyobb mértékben tesznek félre, mint a magyar átlag,a nyugdíjra viszont kevésbé gondolnak még.
A felmérés szerint az Y generációnak csak 7 százaléka gondolja úgy, hogy javult a gazdasági helyzet, a teljes lakosságnak pedig 8 százaléka vélekedik így. A fiatal felnõttek 28 százaléka nem nyilvánított véleményt, míg 65 százalékuk szerint a gazdasági helyzet romlott Magyarországon.

A gyermekesek 11 százaléka szerint javul a gazdasági helyzet, míg a gyermektelenek csupán 6 százaléka gondolja így.

Az Y generáció fizetési szokásai iskolai végzettség szerint is különbözõek

Fotó: Origo


A felsõfokú végzettségûeknek 10 százaléka lát javulást, míg az ennél alacsonyabban képzetteknek csak 5 százaléka.

Saját pénzügyeit illetõen a 20 és 35 év közöttiek 19 százaléka gondolja úgy, hogy javult a helyzet, 43 százalékának nincs véleménye a témáról, 37 százalékuk pedig nem tapasztalt javulást saját anyagi körülményeiben.

Sokakat foglalkoztat a külföldi munka

A megkérdezett fiatalok 44 százalékának már megfordult a fejében, hogy más országban próbáljon szerencsét, a teljes magyar lakosságban ez az arány 35 százalék.

Sokan mennének Ausztriába is

Forrás: AFP

A gyermekes és gyermektelen fiatalok szinte ugyanolyan arányban, 41, illetve 45 százalékban hagynák el az országot. Végzettség alapján nagyobb a különbség, a felsõfokú végzettségûek 30, az alacsonyabban képzettek 48 százalékának jutott már eszébe, hogy külföldre költözzön.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!