2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Gyorsítja a szmog a galambokatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-30 15:26:54
A legújabb kutatási eredmények szerint a légszennyezés nem lassítja, hanem épp ellenkezõleg, gyorsítja a galambokat a levegõben. Az elvégzett megfigyelések rámutatnak arra, hogy áthatolhatatlan ködben és sûrû szmogban a postagalambok jóval nagyobb sebességgel repülnek.

Világháborús hõs galamb

Cher Ami-t, az elsõ világháború legbátrabb galambját rémisztõ feladattal bízták meg. 1918 októberében a 77. Gyaloghadosztály elszigetelõdött az amerikai erõktõl, és Charles Whittlesey õrnagy jelentést küldött nehéz helyzetérõl a szövetségeseknek.

Az információ továbbításában Cher Ami segédkezett. Veszedelmes útját lövések sorozata és számos kockázat kísérte. Amikor a bátor galamb elérte helyi székhelyet, Rampont települését, egy golyó eltalálta a lábát. Nyolc hónappal a háború lezárása után elpusztult, ám posztumusz megkapta a Croix de Guerre nevû francia háborús kitüntetést (melyet olyan egyének, illetve alakulatok kaphatnak harc közben tanúsított hõsies magatartásuk elismeréseként, akik kiemelkedõ és hõsies cselekedeteket vittek véghez az ellenséggel való harcban).

Az üzenet, melyet a madár célba juttatott, 194 bátor katona életét mentette meg. Cher Ami testét végül preparálták és a washingtoni Smithsonian Intézetbe szállították, ahol a mai napig megtalálható.

A vizsgálat

A tudósok a világ két különbözõ részén tették fel a kérdést: vajon a háború sûrû füstje hozzásegítette küldetése teljesítéséhez Cher Ami-t? Li Zhong Qiu a kínai Nanking Egyetem kutatója, illetve Daniel Blumstein és Franck Courchamp a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem szakemberei ugyanarra a következtetésre jutottak. Eredményeiket a Scientific Reports legfrissebb számában publikálták.

Postagalambok

Forrás: AFP

Dr. Li és kollégái a Kínai Versenygalambok Szövetségének segítségével végezték vizsgálataikat. Arra voltak kíváncsiak, hogy a légszennyezés hogyan alakítja a vándorló madarak viselkedését. Az információkat postagalamb-versenyek során gyûjtötték be. Összesen 415 ilyen futamot elemeztek 2013 és 2014 õsze között. A 300 kilométeres versenyt minden alkalommal ugyanazon a távolságon és útvonalon szervezték, mely érintette a rendkívül szennyezett észak-kínai térséget is.

Szirti galamb (Columba livia). A postagalambok (Columba livia domestica) tulajdonképpen háziasított szirti galambok

Forrás: Luis Garcia

Minden egyes alkalommal figyelembe vették az esõzéseket, a szelet és a levegõ minõségét. Méréseikbe elõzetesen belekalkulálták a késéseket és a rendkívüli szmog miatt útközben eltûnt madarakat is. Szerencsére ez utóbbival nem kellett számolni, minden állat épségben elõkerült.

Szmogban gyorsabban repülnek

A kutatócsapat a versenyek során összesen 1591 galambot vizsgált, közülük 715 jutott haza. A visszatérõ madarak sebességét azonban láthatóan befolyásolta a légszennyezettség. Amikor az égboltot ártalmas, sûrû szmog borította és a légszennyezettségi index magas értéket mutatott, a galambok sebessége megnõtt: átlagosan 68,2 kilométert tettek meg óránként. Ezzel szemben, tiszta idõ esetén, amikor az index értéke nullát mutatott, a madarak „csak” 55,6 kilométeres óránkénti sebességet produkáltak.

Egyénileg nem, de csapatban rendkívüli dolgokra voltak képesek a galambok

Forrás: R. Claypool

Hogy miért repülnek a madarak sokkal gyorsabban kedvezõtlen körülmények között, az rejtély. A postagalambok a nap, a mágneses mezõ és az infrahangok alapján navigálnak olyan jól. Az utóbbi években a kutatók megfigyelték azonban azt is, hogy elkezdték útjuk során a szagokat is hasznosítani.

Li úgy véli, a madarak idõközben megtanulhatták felismerni az Észak-Kína szerte található biomassza égetõk és erõmûvek jellegzetes szennyezõanyagait és elkezdték ezeket az információkat a navigáció során alkalmazni.

Postagalamb

Forrás: Wikimedia Commons

Menekülési motiváció

A kutatóknak azonban van több alternatív feltevése is. Köztudott, hogy a sûrûn szennyezett levegõben embernek és állatnak nehezebb lélegezni, ám a kutatók egyetértenek abban is, hogy a félelem szintén meghatározó tényezõként szerepelhet a madarak repülési sebességének fokozásában. A sûrû ködben szinte lehetetlen a ragadozókat észrevenni, és a galambok valószínûleg nem elég okosak ahhoz, hogy megértsék, a rájuk vadászó húsevõk ugyanúgy nem látnak ilyen körülmények között.

Forrás: Wikimedia Commons

A madarak minden bizonnyal egyszerûen csak szeretnének mihamarabb kikerülni a kedvezõtlen helyzetbõl. Könnyen lehet, hogy ugyanez volt Cher Ami valódi motivációja is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!