2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Van, ahol visszaadják a megyei matrica árátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-30 15:38:06
Akár 267 700 forint büntetésrõl szóló csekket is kaphat az a sofõr, aki feledékeny, és nem veszi meg idõben a megyei matricáját. A tavaly megvett megyei matrica január 31-ig, vagyis vasárnap éjfélig érvényes. Eddig az idõpontig ajánlott tehát beszerezni az újat.

Tavaly márciusban, amikor autót vettem, az eladó ajándékba adott az autó mellé egy éves autópálya-matricát is – meséli Róbert. – Mivel használtautó-kereskedésben vettem a kocsit, nem tudtam az eladóval konzultálni, hogy miért ilyen nagyvonalú velem. Akkor ennek nagyon örültem. Idén és tavaly is egy D1-es éves matrica 42 980 forintba kerül.

Sokan nem tudják, de ha valaki eladja az autóját, akkor nem vész el a megyei vagy az éves matricája. A NUSZ ügyfélszolgálati irodáiban  1470 forintért át lehet vinni az újonnan vásárolt autóra is az úthasználat jogosultságát, amit az elõzõ autóra már megvettünk.

Sokan siettek

A 2017. január 31-ig érvényes éves és megyei matricákat már január 1-jétõl meg lehet venni. Az árak alapvetõen nem változtak, egy megyei matrica személyautóra 5000 forint. D2-es kategóriába tartozó jármûveknek 10 000 forint, buszoknak évente 20 000 forint a megyei matrica. A 267 700 forintos büntetés is a buszokra vonatkozik.

Aki nem vesz matricát, büntetést kap

Forrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgálat Zrt.

Idén már közel 190 ezer országos éves jogosultságot vettek, a tavalyi egész éves mennyiség kétharmadát, ami a korábbi évek vásárlási szokásainak megfelelõ eredmény – mondta az Origónak Kibédi-Varga Lajos a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivõje.


A megyei matricákkal kapcsolatban nem beszélhetünk többéves vásárlási szokásokról, ezek most alakulnak ki. Idén négy hét alatt közel félmillió megyei matricát vettek az autósok, vagyis az egész tavalyi évben értékesített megyei e-matrica mennyiség egyharmadát – mondta a szóvivõ.

Tavaly mintegy 290 ezer országos éves matricát és 1,35 millió megyei matricát értékesítettünk, ezek érvényessége jár le vasárnap éjfélkor – mondta az Origónak Kibédi-Varga Lajos.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivõje szerint

az autósok megszerették", és tudatosan keresik a megyei matrica típust, amivel egész évben korlátlan számú alkalommal tudják használni az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát.

Nem a NÚSZ-irodába megyünk a matricáért

Matricát többféleképpen lehet venni. Hagyományosan benzinkutakon, vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain. Ez utóbbiból már országosan 18 van. Budapesten és környékén pedig három. Az ügyfélszolgálatokon az e-matrica vásárláson túl lehetõség van a személyes jelenlétet igénylõ ügyek intézésre is, például rendszámtévesztés korrigálása, jogosultság átírása vagy a pótdíjak ügyintézésre is.

Már egyéves a megyei matricarendszer

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az e-matricát néhány kattintással meg lehet vásárolni az interneten keresztül az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, mobilról SMS-ben vagy applikációval is.

Vásárlás során, még az e-matrica kifizetése elõtt a díjkategória mellett feltétlenül ellenõrizzük a rendszám helyességét és az érvényességi idõt is. Személyes vásárlás esetén az ügyfél aláírásával, internetes és mobilról történõ tranzakció során pedig elektronikus válaszüzenetében igazolja vissza az adatok helyességét – mondta a matricavásárlásról a szóvivõ.

Az e-matricák 58 százalékát benzinkúton, 10 százalékát pedig mobilon vagy az interneten veszik. Az ügyfélszolgálati irodákban csak a matricák 5,5 százalékáért állnak sorba az autósok – mondta Kibédi-Varga Lajos.

Bár nem matrica formájú, de így néz ki a megyei matrica

Forrás: Szörényi Péter

Egy év alatt több mint 50 forinttal lett olcsóbb a benzin és a gázolaj, ezért sokkal többet használják az emberek az autójukat, mint egy évvel ezelõtt. A NÚSZ szóvivõje arra a kérdésre, hogy több bevételre számítanak-e, azt válaszolta, ez az „útdíjszedõ” kompetenciáján túlmutató díjpolitikai kérdés".

Kibédi-Varga Lajos azt mondta, hogy az e-matricát minden esetben elõre, a díjköteles szakaszra való felhajtás elõtt kell megváltani. Már ha csak néhány perccel késõbb váltjuk meg az e-matricát, jogosulatlanul használtuk az utat, ami pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Az ellenõrzõ kamerák az elhaladó autóról rendszám alapján azonnal megállapítják, van-e érvényes e-matricája.

Kicsi trükk

Ha valaki eltéved, és véletlenül keveredik egy fizetõs szakaszra, van arra egy gyors megoldás, hogy jogosultságot vegyen – közölte az Origóval a NÚSZ szóvivõje.

Ha a kamera kiszúrta az autót, akkor már nincs lehetõségünk méltányosság gyakorlására, csak akkor, ha a sofõr még a kamera elõtt észleli, hogy fizetõs szakaszon jár – mondta Kibédi-Varga Lajos. Ekkor a sofõr adja át az utasának az okostelefonját, aki néhány kattintással SMS-ben vagy mobilalkalmazáson keresztül meg tudja vásárolni a matricát.

105 ezerért visszaadják a megyei matrica árát

Azt írja az Auchan, hogy aki január 28. és 30. között bármelyik áruházban 5000 forint felett vásárol, és bemutatja a megyei vagy éves autópálya-matrica vásárlásának igazolását, az 10 darab 500 forint értékû kupont kap, amit március 20-áig levásárolhat. A kupon csak tízezer forintos vásárlásonként váltható be, vagyis minimum 100 ezer forintot kell otthagynunk március 20-ig a multinál, hogy visszakapjuk a megyei matrica árát. Ha tízezer forintos tételekben vásárol valaki, ez 5 százalék kedvezményt jelent. Az adott idõszakban (28. és 30. között) többször is bemutathatók a matricák, akárhányszor kérhetõek a kuponok.

7,3 milliárdot fogtak a megyei matricákon

Tavaly a havi matricából 23 százalékkal kevesebbet, éves matricából viszont 27 százalékkal többet vettek az autósok – mondta a NÚSZ szóvivõje.

A 2015 januárjában bevezetett megyei matricákból 1,35 milliót adtak el, és ez a költségvetésnek 7,3 milliárd forint bevételt jelentett. A 10 napos matricából közel ugyanannyi fogyott, mint 2014-ben, vagyis 7,8 millió darab 25,7 milliárd forint értékben.

2016-ban nincs érdemi változás az útdíjrendszerben. Nem emelkedtek az árak, nem lettek újabb díjkategóriák, továbbá csak az M43 és M85 gyorsforgalmi úthálózatba kapcsolt szakaszaival bõvültek a díjköteles szakaszok - mondta Kibédi-Varga Lajos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!