2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nem erre számítottak az orvosokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-02 20:40:33
Az orvosok többsége szerint a betegek általában kedvesek, míg közel 22 százalék tartja õket mogorvának, követelõzõnek. Az orvosok szerint a betegek 4 százaléka általában vagy legtöbbször agresszíven viselkedik. Az is kiderült, a magánrendelésen jobb a páciensek hozzáállása, mint az állami intézményekben.

A megkérdezett száz orvos fele válaszolta, hogy a betegek teljesen tudatosan vagy általában tudatosan kérnek gyógyszert és vizsgálatot, másik fele azonban nem ezt tapasztalja.

A betegek tizede a cikkeknek hisz

Az orvosok 30 százaléka szerint gyakran nem valós problémával vagy nagyon gyakran teljesen feleslegesen keresik fel õket a páciensek. Az orvosok 73 százaléka úgy értékeli, hogy a betegek elfogadják a diagnózist tõlük.

A betegek 4 százaléka agresszív

Forrás: Thinkstock

Az orvosok13 százaléka szerint a betegek jobban hisznek a cikkeknek,mint nekik – derül ki a Foglaljorvost.hu elemzésébõl.

Másra számítottak az orvosok

Az orvosok 52 százaléka teljesen vagy többnyire elégedett a helyzetével,48 százalékuk pedig abszolút nem vagy nem igazán.A megkérdezettek 20 százaléka szerint teljesen más az orvosi lét, mint amire számított az egyetemen. A megkérdezettek majdnem fele egy kicsit jobbra számított, de alapvetõen elégedett a helyzetével, az orvosok 32 százaléka szerint sokkal rosszabb a helyzete, mint amire számított.

74 százalék azt állítja, hogy biztosan nem megy külföldre, vagy nem hiszi, hogy elmegy (de nem zárja ki), a többi megkérdezett biztos elmegy, illetve elmegy, ha lesz lehetõsége.

Az orvos-beteg kapcsolat is más a magánintézményekben

Forrás: AFP/Photoalto/Odilon Dimier

Az eredmények sajnos alátámasztják a közhangulatot, vagyisúgy tûnik, hogy minden harmadik orvos csalódott, amikor megtapasztalta az orvosi létformát”- mondja Straub Fanni, a kutatást végzõ Foglaljorvost.hu vezetõje.

A Foglaljorvost.hu tavalyi kutatása szerint a betegek 25 százalékának pozitív tapasztalatai vannak a magánegészségügyben. A megkérdezettek 12 százaléka bízik az állami orvoslásban is. A betegek 43 százalékának mindkét szektorban vannak pozitív és negatív tapasztalatai is.

A kutatás szerint úgy tûnik, hogyjobban szeretik egymást a betegek és orvosok egy magánegészségügyi intézményben,mint az állami intézményekben.

 

Forrás: Thinkstock

A kutatás nem reprezentatív
A kutatás 100 fõs, a teljes orvostársadalom tekintetében nem reprezentatív, online lekérdezéssel készült 2015 decembere és 2016 januárja között a Foglaljorvost.hu adatbázisa alapján.
A válaszadó orvosok 68,37 százaléka nõ volt, rendelési hely szerint, 20 százalék Budapesten, 40 százalék vidéki nagyvárosban, 29 százalék vidéki kisvárosban, 11 százalék falun rendelt.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!