2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Erre az 5 dologra figyeljen oda a nyugdíj-megtakarításbanForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-03 18:50:46
Az év végén minden befektetési tanács arról szólt, hogyan lehet optimalizálni a megtakarításokat az adóvonzat minimalizálása érdekében. Érdemes azonban hosszabb távra is átgondolni a megfelelõ befektetési stratégiát, mivel az idõ és ezzel együtt a kamatos kamatok minden adókedvezménynél jobban gyarapítják a megtakarítást.

A K&H Alapkezelõ összegyûjtötte az öt legfontosabb szabályt arról, hogyan lehet a nyugdíj-elõtakarékossági számlát (NYESZ) leghatékonyabban használni.

1. Van még idõ

30-35 éves kor alatt elegendõ havonta kisebb, 5-10 ezer forintos összegek befektetése, mivel az idõ egyértelmûen nekünk dolgozik. A nyugdíjig hátralévõ hosszú idõszakban a megtakarítás és az állami támogatás összege után elérhetõ kamatos kamat többszörösére megnövelheti a befektetés értékét.

2. Törekedjünk a maximumra

35-40 éves kor fölött már érdemes arra törekedni, hogy legalább annyi legyen évente a befizetés, amellyel a maximális 100.000 forint állami támogatás megkapható.

Forrás: K&H Befektetési Alap

3. A kevesebb több

A tapasztalat azt mutatja, hogy az év végi egyszeri, nagyobb összeg befizetése mindig bizonytalan, ezért a rendszeres havi megbízás a célravezetõbb. Ez a rendszeresség egyrészt fegyelmezetté tesz, másrészt nagyon hamar látható az eredménye.

Forrás: K&H Befektetési Alap

4. Fektessen be

Mivel a NYESZ értékpapírszámla, az ezen tartott megtakarítást mindenképpen érdemes befektetni. Ehhez nem kell képzett befektetõnek lenni, elég a kockázati kategóriánkat jól meghatározni, és egy ennek megfelelõ vegyes befektetési alapot választani. Ezzel egyben megkapjuk a piaci körülményekhez folyamatosan igazodó, több befektetési eszközbõl gondosan összeállított portfóliót és a szakértõi vagyonkezelést is.

5. Ha a tõzsdén bonyolítja, nem kell adóznia

A tõzsdézõk számára kedvezõ, hogy a tõzsdei ügyleteket is lehet NYESZ-en bonyolítani, így a végeredmény adómentes lesz.

Extra tipp

Abban az esetben, ha még 30-35 év hátravan a nyugdíjkorhatárig, érdemes megfontolni a jelenleginél eggyel nagyobb kockázati kategóriát, és eszerint választani befektetési alapot, mivel hosszú távon a kockázatosabb eszközök több hozamot termelhetnek, és az idõközben elõforduló árfolyam-ingadozások is kisimulnak.

További aktuális tõkepiaci híreket és befektetési tippeket ezen az oldalon talál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!