2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Folytatják a tüntetéseket a tanárokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-04 19:04:40
Miskolcon szakadó esõben egy-kétezer ember gyûlt össze a Herman Ottó Gimnázium elé meghirdetett demonstráción. Országszerte több helyen, Békéscsabán, Budaörsön, Gyõrött, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben is szerveztek szolidaritási demonstrációt. Budapesten is több százan tüntettek a Szabadság téren. A tanárok többek között szabad tankönyvválasztást és a pedagógus-életpályamodell módosítását követelik.

Miskolcon, Budapesten és a többi helyszínen is véget értek a tüntetések. Miskolcon egy-két ezren gyültek össze a Herman Ottó Gimnázium elõtt, majd a tiltakozók szakadó esõben elõbb a Városház térre, majd a Hõsök terére vonultak. Budapesten a Szabadság térre szerveztek szolidaritási tüntetés, itt néhány százan voltak.

A felszólalók azt mondták, addig nem hagyják abba a tiltakozást, amíg nem tapasztalnak érdemi változásokat. Február 13-án a Parlament elõtt fognak tüntetni az egészségügyi dolgozókkal együtt.

Nem áll meg a tiltakozás

Munkatársunk szerint Miskolcon

a tömegben sok gimnazista is van.

A szervezõk azt kérték, legyen békés a menet

Fotó: M.Schmidt János – Origo

A szervezõk korábban arra kérték a tiltakozókat, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, és lehetõség szerint maradjanak a járdán, és a menet legyen békés.

- A pedagógustársadalom nagyobb felelõsséget érez a gyerekek jövõje iránt, mint azok, akik ezt az országot irányítják – mondta Galló Istvánné a miskolci Hõsök terén összegyûlt tömegnek. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint azonban ez a tiltakozás nem állhat meg itt, hanem február 13-án a Parlament elõtt kell kiteljesednie.

„Ez nem pártpolitikai ügy”

Nevelni a szülõ és a pedagógus dolga. A politika fel sem fogja, milyen jelentéktelen ehhez képest” – mondta az egyik miskolci szülõ az összegyûlt tiltakozóknak. A paprikás hangulatú beszédben az apuka azt is hozzátette: hogyan merik a hitvány politikusok a tanárok fölé helyezni magukat?

- Akkora a baj a közoktatásban, hogy az már letépte a tanárok kezérõl a közöny bilincsét – mondta a szülõ, aki szerint bárki, aki azt állítja, hogy ez pártpolitikai ügy, az hazudik.

Búvópatakból hömpölygõ áradat

Pilz Olivér, a Miskolci Hermann Ottó Gimnázium matematika-fizika-bioógia tanára a színpadon fiktív diákként osztályozta le az Emberri Erõforrások Minisztréiumát.Az EMMI elégtelent kapott szervezésbõl, üzemeltetésbõl, empátiából és szakmaiságból is.

- Olyan lesz a jövõ, amilyen a jelen iskolája - idézte Szentgyörgyi Alberttõl a Hermann egyik felszólaló diákja, aki szerint õk nem csak a történelemkönyvekbõl tanulunk a demokráciáról és a szólásszabadságról, hanem a saját tanáraik példájából is.

A beszédekben szóba kerültek a stadionépítések is. Gulyás Balázs egyetemista szerint utoljára egy hibban diktátor, egy bizonyosCeaucescu épített stadiont a saját kertje végébe,és Orbán Viktor meg költözzön csak Észak-Koreába, ha már annyira oda van a központosításért.

- A miskolci gimnázium tiltakozása búvópatakként indult el, és hömpölygõ áradattá vált - mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Érdemi változásokat akarnak

Budapesten is több százan gyûltek össze a Szabadság téren, a demonstráció hat óra körül ért véget – jelentette tudósítónk. A hangosítás nagyon rossz volt, de a szónokok itt is fõként arra buzdították a résztvevõket, hogy menjenek el február 13-án a Kossuth térre meghirdetett demonstrációra is, ahol többek között az egészségügyi dolgozók is ott lesznek.

Itt már az is elhangzott, hogy február 10-én a tanárok nem tartanak külön demonstrációt, hanem csatlakoznak ehhez a megmozduláshoz.

Azt is mondták, hogy addig nem hagynak fel a tiltakozással, amíg érdemi változásokat nem tapasztalnak.

Budapesten több százan tüntettek a Szabadság téren

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Csendes államosítás

A Szabadság téren a beszédekben az is elhangzott, hogy az elmúlt években az oktatás államosítása zajlott sokak közremûködésével. A tömegben öt diák olyan transzparenseket tartott, amelyekre az volt írva, hogy

A jövõnk nem dohánybolt, hogy elmutyizd! 

illetve, hogy

Az oktatás nem stadion.

Felolvastak egy olyan szöveget is, amit gyerekek írtak arról, milyen iskolába szeretnének járni. A vágyaikat lefordítva azt lehet mondani, hogy jelenleg a magyar iskolákban nem kedvesek a tanárok, nem kedvesek a gyerekek, nem lehet játszani, nem õszinték egymással, és nem vigasztalják meg azt, aki szomorú.

A felszólalók megszólították a „még rettegõ” pedagógusokat, diákokat és szülõket is, hogy csatlakozzanak.

Ezt követelik a tanárok

A tüntetõk követeléseit Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója olvasta fel Miskolcon. Ezek a következõk:

  • Valódi reformok, a pedagógusokkal való egyeztetéssel.
  • A tanárok és diákok óraszámának csökkentése.
  • A tantárgyi követelmények 21. századra adaptálása, a lexikális adatok csökkentése, a diákok gyermekkorának visszaadása.
  • A hátrányos helyzetû diákok ösztöndíjazása.
  • Az információs és kommunikációs technológiák korszerûsítése.
  • A tankönyvválasztás szabadsága.
  • A mindennapos testnevelés feltételeinek finanszírozása.
  • Az iskolák gazdasági önállóságának és az igazgatók jogkörének visszaállítása, a Klik megszüntetése.
  • A pedagógus-életpályamodell átalakítása.
  • A személyiségi jogok tiszteletben tartása.
  • A tanári fizetések értelmiségi szintre emelése.
  • A tanárellenes, a közvéleményt félrevezetõ bejelentések leállítása.

Gyõrben is folytatják

Gyõrött két tanár és egy szülõ mondott beszédet a megmozduláson, amelyen a Kisalföld beszámolója szerint összesen mintegy 120-an vettek részt a Városháza téren.

A demonstráció már itt is véget ért,a jövõ hétre újabb tüntetést terveznek a szervezõk,abban bízva, hogy akkor jobb lesz az idõjárás.

Veszprémben csendes demonstrációt tartottak a szakadó esõben, itt körülbelül százan voltak. Sopronban, a Széchenyi téren, a KLIK irodája elé szerveztek megmozdulást, ahol körülbelül hatvanan jelentek meg. A délmagyar szerint Szegeden körülbelül 500-an voltak a KLIK épülete elõtt, a nyugat.hu pedig 150-re becsülte a Szombathelyen megjelent tüntetõk számát.

Budaörsön a helyi Herman Ottó Általános Iskola udvarán gyülekeztek a tiltakozók, majd végigvonultak a város fõutcáján.

A romák is a tüntetõk mellett

A Roma Parlament nevében, karöltve a miskolci roma önkormányzattal,

csatlakozunk a miskolci Herman Ottó Gimnázium által meghirdetett mai országos demonstrációhoz – írta a Facebook-oldalán Horváth Aladár.

A roma politikus azt is hozzátette: tudják, hogy ez a mai tüntetés egy hosszabb küzdelem része, amelyben a társadalom különbözõ érintett rétegeinek öntudatra ébredése és összefogása a tét. Horváth Aladár üzenetében arra kérte a Miskolcon és a város környékén élõ romákat, hogy minél többen vegyenek részt a tüntetésen.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!