2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Bajnai : stratégiai feladat a korrupció elleni harcForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-10 11:16:46
Talán nem tettünk eleget, de tettünk valamit

Stratégiai feladat, a nemzet ügye a korrupció érdemi visszaszorítása - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a Korrupcióellenes Világnapon a Transparency International (TI) Magyarország rendezvényén, szerdán.

 

Ha az országok korrupció szempontjából felállított rangsorában nem tudunk elõrébb kerülni, addig az összes többi pozitív rangsorban, fejlettségi rangsorban sem fogunk elõremenni - mondta a miniszterelnök. A parlament elõtt van egyébként a korrupció ellenes törvénycsomag, benne a Közérdekvédelmi Hivatal tervével, amirõl hétfõn szavaz a parlament. Évek óta a 40-50. hely között van Magyarország a Transparency International korrupciós listáján, de önvigasztalás azt mondani, hogy sokan vannak mögöttünk a térségbõl a listán - mondta beszédében a miniszterelnök. A korrupció egyrészt erkölcstelen, a "társadalom lelkére hat", másrészt nemzetgazdasági méretû károkat okozhat.

A korrupció útján megszületett döntések rossz döntések. "Ez a döntés lehet, hogy egy- vagy tízmilliárd forintos kárt okoz a rossz döntés miatt az ország gazdaságának. Rossz döntés, mert nem a legolcsóbb ajánlattevõt választják ki, vagy lehet, hogy nem a legrövidebb határidõt érik el, vagy nem a legjobb technológiát veszik meg. Amikor ez a fajta magánérdek, önérdek, akár magáncégnél, akár állami vagy önkormányzati hivatalnál elébe kerül a közérdeknek, akkor a köz egésze szenved súlyos károkat" - fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök kitért arra, hogy valahányszor lehetõsége volt, tett a korrupció ellen. "Talán nem tettünk eleget, de tettünk valamit" - fogalmazott.

A korrupció-ellenes törvénycsomagról hétfõn szavaz a parlament. Az új törvények kapcsán Bajnai Gordon azt mondta, hogy "ha ezeket a törvényeket elfogadná a parlament, akkor Magyarországon stabilabb, átláthatóbb és szigorúbb keretek lennének arra, hogy a korrupciót fel lehessen deríteni". Hozzátette, hogy a sikeres korrupcióellenes küzdelem eleinte rontani fogja a közérzetet, mert túl sok ügy fog kiderülni, de ez vezethet el a megtisztuláshoz. A korrupció-ellenes küzdelmet a politikának saját magán kell kezdenie - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!