2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A vidéki ingatlanpiacon is jöhet boomForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-08 19:01:18
Rég nem látott ingatlanpiaci optimizmust tükröz a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése; a GKI-MGYOSZ fõvárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexének értéke januárban kilencéves csúcsra emelkedett.

Petz Raymund, a GKI ügyvezetõ igazgatója elmondta, hogy a felmérés alapján az irodapiac kivételével minden területen javultak a várakozások. Egyebek mellett a csoknak köszönhetõen a következõ egy évben lakást vásárolni vagy építeni biztosan szándékozó háztartások száma41 százalékkal, az ezt valószínûleg szándékozóké 18 százalékkal emelkedett a tavaly októberihez képest, ami hétéves csúcsot jelent.

A vidéki ingatlanpiac is beindul

Míg a vidéki területeken a várható áremelkedés mértéke csak kismértékben nõtt az elõzõ megkérdezéshez képest (keleten 2 százalékra, nyugaton 4 százalék közelébe), Budapesten az átlagosan várt áremelkedés az egy negyedévvel ezelõtti 2,4 százalékról 6 százalék közelébe nõtt. Az új építésû lakások áraira a következõ 12 hónapra vonatkozó prognózisok a korábbinál jóval erõteljesebb, 5-8 százalékos áremelkedésre utalnak.

A csokra a budapestiek csapnak le leggyorsabban

Forrás: Northfoto

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozásoka következõ 12 hónapban a vidéki régiókban erõteljesen javuló,a fõvárosban és környékén lényegében stagnáló piaci helyzetet várnak az elõzõ negyedévhez képest.

A nyugat-magyarországi kilátások most is számottevõen kedvezõbbek a kelet-magyarországiaknál mondta Petz Raymund.
A kedvezményekre várhatóan a leggyorsabban a fõvárosiak csapnak le,a rövid és a középtávú hatásokról kialakult véleményeket összevetve a budapesti piac tûnik a kormányzati intézkedések legnagyobb nyertesének.

A válaszadók szerint áremelkedést generálnak az intézkedések, 80 százalék szerint 2016-ban, kétharmaduk szerint pedig hosszabb távon is. Az irodapiaci kilátások harmadik negyedéve romlanak,jelezve, hogy a korábbi kirívóan derûlátó várakozások nem voltak teljesen megalapozottak. A piac a korábban gondoltnál lassabb ütemben fejlõdhet, ugyanakkor a felmérés eredményei szerint Budapesten és környékén a kihasználtság tovább javult.

A fõvárosra és környékére, illetve az ország egészére vonatkozó üzlethelyiség-piaci várakozások javultak, de az optimizmus nem terjedt ki a keleti országrészre, ott enyhén romló piaci helyzet várható.

A januári megkérdezés során 110 ingatlannal foglalkozó cég, illetve csaknem 1500 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig reprezentatív, ezerfõs volt. A felmérés 2016-tól a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének támogatásával készül.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!