2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Öt forintért telket tessék!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-11 13:34:31
Van olyan hajdú-bihari falu, ahol már tizenkét éve kitalálták az egyforintos telkeket.

Egyre több magyarországi település önkormányzata jelzi a megújult csok (családi otthonteremtési kedvezmény), „leánykori nevén” szocpol megjelenése óta, hogy ingyen adnának építési telket azoknak a családoknak, akik megfelelnek a támogatás feltételeinek. A csok persze még a fasorba sem volt, amikor több hajdú-bihari kistelepülés már kísérletezett hasonlóval.
Sokakat érdekelt

Újsághír 2004-bõl: Több mint 450-en jelentkeztek arra a 75–80 (1000-1500 négyzetméteres) egyforintos telekre, amit Tetétlen önkormányzata árul. A település vezetése mindössze egyetlen feltételt szabott az olcsó telkek megvásárlásához: a vevõknek négy éven belül be kell építeniük a területet. A pályázók fele fiatal pár, de jelentkeztek nyugdíjasok és jómódú középkorúak is. A döntésnél nemcsak a fiatalság számít, a legfontosabb, hogy megbízhatóak legyenek a jelentkezõk…

A telekakció oka akkoriban a falu elöregedése volt, és bár ezzel a demográfiai kihívással ma is küzdenek Tetétlenen, nincs lehetõségük olcsó építési telkeket betelepülõnknek felajánlani. „Emlékezetem szerint tizenkét évvel ezelõtt azért hiúsult meg a nagy port felvert egyforintos telek-akció, mert a szóbanforgó mintegy tíz hektáros önkormányzati területet egy idegen tulajdonban lévõ út szelte át, aminek a megváltásáról nem sikerült megegyezni” – ment vissza az idõben Borbélyné Fülöp Hajnalka, Tetétlen jelenlegi polgármestere. Azt is elárulta, hogy ma már, ha akarnák se tudnák építési telkeknek felparcellázni az említett területet, mivel azt azóta mezõgazdasági mûvelésbe vonták.

„Mivel a falunak nincs sok termõföldje, a helybeliek foglalkoztatása pedig nyilvánvalóan prioritás, minden talpalatnyi területet igyekszünk megmûvelni” – folytatta a polgármester, finom utalásként arra, hogy a mai napig is vannak, akik arról érdeklõdnek, hogy mi a helyzet azokkal a bizonyos egyforintos építési telkekkel.
Hamvába holt…

Újsághír 2005-bõl: A bihari kis falu népesség-megtartó képességének erõsítése miatt egy forintért juthatnak mintegy 1200 négyzetméteres közmûvesítetlen építési telkekhez Mezõsas magasabban fekvõ, északnyugati részén fõleg a gyermekes fiatal családok. Egy-egy telek közmûvesítése 500 ezer forintba kerül. Az önkormányzat körülbelül 40 telket alakít ki a saját területén, és az építkezõket az útalap megépítésével is segíti. A házakat a telekvásárlástól számított négy éven belül kell felépíteni, és lakhatóvá tenni, ettõl azonban egyedi elbírálás esetén el lehet térni.

Azóta már a harmadik polgármester szolgálja a mezõsasiakat, Somi László személyében. „Az egyforintos akciót még Bagdi János elõdöm hirdette meg, de nem lett belõle semmi. Késõbb (Könyves Balázsházi Ella doktornõ polgármesteri ciklusa idején) az önkormányzat megvett néhány ingatlant magánszemélyektõl, ezeket azonban azóta bevonták a Start Munkaprogramba” – utalt az elõzményekre a fiatal polgármester. Somi László meg van gyõzõdve arról, hogy feléjük minden baj forrása a munkahelyek hiánya. Ugyanakkor õszintén megvallotta: fogalma sincs, hogy ezen a helyzeten miként lehetne belátható idõn belül javítani. – Van a falunak egy csarnoképülete. Éppen most készülök nekiindulni, hátha sikerülne oda valamiféle vállalkozást betelepíteni. Hiába ugyanis az ingyentelek, ha nincs az embereknek jövedelme, amibõl a szerény hajlékukat felépíthetnék – véli.
Nagyvonalú ajánlat

Újsághír 2016-ból: Bihartordán négy éve döntött úgy a képviselõtestület, hogy bizonyos feltételek mellett 5 forint ellenében közmûvesített, egyenként 2000-2500 négyzetméteres telkekkel segíti a náluk letelepedõk boldogulását, de mind a mai napig egyetlen ember akadt (õ is helyben), aki élt a lehetõséggel. „Cserébe csupán annyit kérünk, hogy a vevõ három éven belül lakhatási engedéllyel rendelkezõ családi házat húzzon fel a telekre, illetve vállalja azt, hogy legalább öt évig bihartordai lakos lesz. Aki ezt nem teljesíti, az a telek piaci árát (ami 360 ezer forint) köteles az önkormányzatnak visszafizetni” – fogalmazta meg a kölcsönösen elõnyös üzlet lényegét Módos Imre polgármester. Szerinte az 5 forintos telekár igazán nagyvonalú ajánlat egy olyan kis faluban, ahol a lakóingalanok ára jellemzõen félmillió és 3 millió forint között változik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!