2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Reszkessetek, könyvelõk!Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-15 22:16:51
A tervek szerint idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelõk, az adótanácsadók, az adószakértõk és a könyvvizsgálók ellenõrzéséért felelhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán egyeztet majd az új hatóság felállításáról az érintett pénzügyi szervezetekkel.

Az új közfelügyelet koncepciójának és részletszabályozásának kidolgozása az érintett pénzügyi szervezetek képviselõinek bevonásával történik, a tárca számít a számviteli és az adószakma segítségére, a tisztességes pénzügyi szakemberek tudására és tapasztalatára - tették hozzá.

Ellenõrzik az adószakértõket

A közfelügyelet a könyvelõket, az adótanácsadókat, az adószakértõket, az okleveles adószakértõket és a könyvvizsgálókat ellenõrzi majd. A kritikus területeken folyamatos szakmai felügyeletet biztosítana, célzott ellenõrzések és megfelelõ szankciók alkalmazásával.

Az államnak kötelessége gondoskodni azokról a vállalkozókról, akik pénzügyi szakemberek munkáját veszik igénybe

Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Mindezt nem a Magyarországon mûködõ 800 ezer vállalkozás szintjén tenné, hanem az õket kiszolgáló szakemberek körében, akik döntéseikkel, munkájukkal meghatározzák a pénzügyi beszámolást és a bevallásokat - írták.

Jön a gondoskodó állam

Az államnak kötelessége gondoskodni azokról a vállalkozókról, akik pénzügyi szakemberek (könyvelõk, adótanácsadók) munkáját veszik igénybe, hogy mindig megbízható minõségû munkát kapjanak a szakértõktõl – mondta az NGM.

Az NGM szerint az új közfelügyelet felállítása üzenetértékû lépés lenne a pénzügyi beszámolókba vetett bizalom helyreállítása, megerõsítése érdekében. Feladata lenne többek között olyan specifikus szabályok (szakmai standardok, hivatásrendi szabályok) megalkotása, amelyek elõsegítik a rendeltetésszerû joggyakorlást.

Hangsúlyozták: a cél az, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújtó könyvelõk, könyvvizsgálók és adótanácsadók minden esetben szabályszerûen és etikusan járjanak el. Az NGM véleménye szerint az adócsalások és a pénzügyi visszaélések szoros kapcsolatban vannak a jelenleg hiányos pénzügyi és adószakmai ellenõrzéssel. Az állami felügyeleti funkciók megerõsítése így a feketegazdaság visszaszorítására tett legfontosabb lépések egyike lehet – közölte a minisztérium.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!