2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nem tenyésztenek, de másnak vágnak struccot TépénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-18 08:43:51
Tavalyi strucc-körképünkben még arról számoltunk be, hogy a tetétleniek példáját követve több megyei település, köztük Tépe önkormányzata is tervezi a strucctenyésztést közmunkában. Azóta azonban változott a 47-es fõút menti település vezetõinek az elképzelése.

Nem kifizetõdõ nekik

Balogh András polgármester megerõsíti, hogy tervezték a nagytestû madarak tartását közmunkában, ezért tavaly a sárándi polgármesterrel együtt meg is tekintették a tetétleni gazdaságot, de megismerve a részleteket, elálltak tõle. Õk ugyanis arra alapozták a lehetõségét, hogy a megyében elsõk között megnyitott vágópontjukon fel is dolgozzák az állatokat, és úgy értékesítik. Csakhogy a közfoglalkoztatásban személyenként egy hónapban felhasználható 120 ezer forintot ezzel túllépték volna, amit megindokolva még mindig nem nekik kellett volna kifizetniük, ha fél évig továbbfoglalkoztatják a programban résztvevõ hat közmunkást. Ezt már nem találták kigazdálkodhatónak, így a tenyésztésrõl lemondtak, de a máshonnan odaszállított struccok levágását és visszaszállítását vállalják.

A 2013-ban szintén közmunkában felépített húsüzemben minden feltétel adott arra, hogy ne csak a sertést, hanem ezt az egzotikus állatot is feldolgozzák. A polgármester elmondta, a sárándiak – õk velük ellentétben belevágtak a tenyésztésbe – például hozzájuk viszik majd a vágásérett struccokat. Az elmúlt héten több tucat disznót trancsíroztak fel bérvágással, de a saját állományukat is ott dolgozzák fel, amellyel az önkormányzat konyháját látja a szociális szövetkezet húsfeldolgozó üzeme.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!