2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Valószínûleg fizetni kell majd a Szép kártyákértForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-24 21:08:15

A kormány elõtt lévõ tervezet szerint a jövõben

fizetni kell majd a plasztikért. Plasztikkártya formában 2011-ben bocsátották ki az elsõ Szép kártyákat. Az OTP Banknak, az MKB Banknak és a K&H Banknak vannak ilyen kártyái. Ezek egy része az idén lejár, mivel ötéves érvényességi idõvel jelentek meg. Fata László cafeteria-szakértõ szerint a nagy kártyacseredömping jövõre várható, amiben már a harmadik szolgáltató, a K&H Bank kártyái is érintettek lesznek.

Három bank bocsát ki cafeteriás plasztikokat

Forrás: Origo

A tervezetben az áll, hogy az új kártya elõállítása pénzbe kerülhet, viszont a munkáltatóra vagy a munkavállalóra hárított díja nem haladhatja meg az 500 forintot.

El nem költött milliók

További változást jelenthet, hogy a jövõben a munkáltatók dönthetnek majd arról, hogy a munkavállalóik által a rendelkezésre álló idõ alatt fel nem használt kerettel mi történjen.

A Szép kártyákra érkezett juttatás a feltöltés évét követõ második naptári év május 31-ig használható fel. Magyarán a 2014-es munkáltatói befizetéseket 2016. május 31-ig kell elkölteni. Minden évben vannak azonban olyanok, akik errõl megfeledkeznek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Origo kérésére lekérte a bankoktól az adatokat arról, hogy a 2014-ben a Szép kártyákra feltöltött keretekbõl eddig mennyit nem költöttek el: egyelõre 4 milliárd forint van a számlákon. Az NGM szerint azonban nem kell aggódni, mert tavaly még április végén is 2,5 milliárd forintnyi fel nem használt keret volt a kártyákon, ám a 2013-as befizetésekbõl egymilliárd körüli összeg ragadt bent. vagyis sokan az utolsó pillanatban mennek wellnessezni az így rendelkezésükre álló pénzbõl.

Idén erre még lesz lehetõség a március 15-ei négynapos hosszú hétvégén és a március 27-ére esõ húsvéti ünnepekkor is.

 

Fotó: Balla Zsolt
Baj van a Szép kártyával

Az Európai Unió Bírósága kedden elkaszálta a Szép kártya rendszerét és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerének több elemét. Az ítélet szerint uniós jogot sért, hogy külföldi cégek nem bocsáthatnak ki Szép kártyát Magyarországon. 

kormányszóvivõ az Európai Bíróság döntésére reagálva azt mondta, hogy a kormány a szerdai ülésén tárgyal a kérdésrõl, és egy olyan rendszert hoznak létre, amely megfelel az Európai Unió követelményeinek, de legfõképpen tiszteletben tartja, figyelembe veszi a magyar emberek érdekét.

 




Mehet a turizmusba is a pénz

A jelenlegi szabályok szerint a fel nem használt összeget a kártya kibocsátója a lejárat után visszautalja a munkáltatónak. A tervezet szerint a jövõben a munkáltatónak nyilatkoznia kellene a Szép kártyákon maradt pénzekrõl. Dönthetnek úgy, hogy megtarthatják, és úgy is, hogy bedobják a közösbe, vagyis a központi költségvetésbe, és ott majd visszaforgatják a magyar turizmusba.

A wellnessezéshez a szauna hozzátartozik

Forrás: Thinkstock

A Nemzetgazdasági Minisztérium a tervezetrõl azt írta az Origónak, a munkáltatók azért lehetnek érdekeltek abban, hogy a turizmusnak utalják a bent ragadt pénzeket, mert néha a mindössze néhány száz vagy ezer forintos visszakapott összeggel a bevételhez képest aránytalanul sok az adminisztráció.

A Miniszterelnökségen nem pihennek

A Miniszterelnökségen 2013-ban összesen 14 847 330 forintot, 2014-ben pedig 40 005 885 forintot fizettek a dolgozóknak a Szép kártyákra. 2014-ben 908 munkatárs, 2015-ben pedig 1498 kolléga igényelt Szép kártyát. 2015-ben a szolgáltató 758 186 forintnyi fel nem használt összeget utalt vissza a Miniszterelnökségnek a 2013-as Szép kártyákra utalt juttatásokból. Ezt az összeget intézményi dologi kiadásokra költöttek – írták az Origónak.

A fel nem használt papír- és elektronikus utalványok értéke általában az utalványszolgáltatónál marad, ez az intézmény rendelkezik a felhasználásáról. A Szép kártya speciális helyzetbe került azzal, hogy az erre vonatkozó rendelet szerint a szolgáltató a fel nem használt összegeket a juttatónak utalja vissza – hívta fel az Origo figyelmét Fata László cafeteria-szakértõ.

Fejtörést okoz

A munkáltatóknak a visszautalt Szép-pénzek fejfájást is okozhattak eddig, mivel a cégek számláján évközben hirtelen megjelent egy tétel, ami után társasági adót kellett fizetniük. Gyakran felmerül a kérdés a munkáltatói oldalról, hogy ezt az összeget esetleg visszaosztanák azoknak, akik nem használták fel.

A még bent lévõ 4 milliárd forintot május 31-ig kell elpihenni

Forrás: Origo

Ez két okból is nehézkes – mondta Fata László. Egyrészt azért, mert a munkáltató nem kap információt arról, hogy melyik dolgozója nem használta fel a keretét. Másrészt azért, mert a Szép kártyán maradt pénzek újraosztásakor megint adót kellene fizetni a juttatás után.

Mellesleg nehéz megmagyarázni azoknak, akik nem kapnak ilyen juttatást, vagy kevesebb összeget kaptak, mint kollegáik, hogy miért éppen azokat jutalmazzák, akik kifutottak a felhasználási határidõbõl – mondta Fata László.

Nincs értelme tologatni a határidõt

Egy másik opció lehetne az, ha meghosszabbítanák a kártyapénzek felhasználhatósági határidejét. Fata László szerint azonban a törvényalkotó a belföldi turizmus fejlesztésére hozta ezt juttatási adókedvezményt, ha évekkel növekedne a juttatás felhasználási ideje, akkor nehezebben lehetne érezni ennek a hatását a turizmusban.

A cafeteria-szakértõ szerint fontos, hogy legyen egy optimális határidõ a juttatás felhasználására, hiszen egy juttatás csak úgy mûködhet jól, ha a munkáltató, munkavállaló és a törvényalkotó is megtalálja a számításait.

Tavaly a 67,8 milliárd forintnyi feltöltött Szép kártyás pénzbõl egymilliárd forint ragadt bent. A bankok ennyit utaltak vissza a munkáltatóknak.

Tapasztalatok szerint az, aki másfél-két évig nem utazott el egy néhány napos pihenésre, az késõbb sem megy el wellnessezni – mondta Fata László.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!