2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Lakáshitelbõl is többet veszünk fel a csok miattForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-27 11:28:56
Nagy az érdeklõdés a csok-kal kapcsolatban a Takarékbank szerint. A kedvezményes hitel miatt lakáshitelbõl is többet veszünk fel.

Több mint 15 ezren érdeklõdtek január eleje óta a takarékszövetkezetek fiókjaiban a Családok Otthonteremtési Kedvezménye iránt, a legnagyobb számban Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Gyõr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékbe - közölte a Takarékbank.

Inkább szülõk érdeklõdnek

A csok tavaly júliusi indulása óta a Takarékbank tagjai mintegy kétezer csok-igénylést fogadtak be, ezek közel 30 százaléka mellé igényeltek az ügyfelek lakáscélú hitelt. Az építtetõk részérõl is országszerte egyre intenzívebb érdeklõdés tapasztalható,az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékoknálfolyamatban lévõ értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma. A Takarékbank szerint a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése jövõre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bõvüléséhez.

A fiókokba betérõ ügyfelek mintegy 60 százaléka továbbra is a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklõdik, azonban januárhoz képest lényegesen. A fiókokba betérõ ügyfelek mintegy60 százaléka továbbra is a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklõdik,azonban januárhoz képest lényegesen több kérdés irányul a használt lakás vásárlásához és a bõvítéséhez igénybe vehetõ támogatási és hitellehetõségekre. A január óta beadott igénylések mintegy 10 százaléka vonatkozott a 10+10 milliós konstrukcióra. Az érdeklõdõk többségének legalább egy vagy két gyermeke van, kisebb számban érdeklõdnek olyanok, akiknek még nincsen gyermekük.

Több lakáshitelt veszünk fel

A fióki forgalom mellett kiemelt érdeklõdés övezte a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai által februárban 8 vidéki megyeszékhelyen megrendezett CSOK fórumokat is, amelyeken a résztvevõk az ingatlanpiaci folyamatokra, a CSOK feltételrendszerére, az elérhetõ lakáscélú hitelkonstrukciókra és az igénylés folyamatára vonatkozó tájékoztatás mellett egyedi kérdéseikre is választ kaphattak.A rendezvényeken összesen több mint kétezren vettek részt,egyes helyszíneken többszörös volt a túljelentkezés. A fokozott érdeklõdésre tekintettel a takarékok további vidéki helyszíneken tervezik CSOK-fórumok szervezését.

A lakosság mellett az építtetõk és kivitelezõk részérõl is országszerte egyre intenzívebb érdeklõdés tapasztalható: az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékszövetkezeteknél folyamatban lévõ értékesítési célú lakásépítési ügyeletek száma.

Jól járhat az építõipar

A Takarékbank elõrejelzése szerint a bevezetett intézkedések – CSOK, lakásáfa csökkentése – hatására az idei évben óvatos becslés alapján is megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan8-10 ezerrel több lakás épülhet az elõzõ évekhez képest. A most induló új társasház-építési projektek átadása legkorábban 2017 elsõ negyedévétõl kezdõdhet meg, azonban az induló beruházások kedvezõ gazdasági hatásai – munkahelyek teremtése az építõiparban, hitelezési volumen növekedése – már idén jelentkezhetnek. A bank úgy látja, hogy a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése – a hitelfelvételre és a fogyasztásra gyakorolt jótékony hatásokkal együtt - jövõre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bõvüléséhez.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye keretében a takarékszövetkezetek 1500 fiókjában az év elejétõl igényelhetõ lakáscélú, vissza nem térítendõ támogatás, míg a 10+10 millió forintos kamattámogatott hitel február eleje óta érhetõ el a takarékok fiókjaiban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!