2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Jött a belvíz, és zárójelbe tett mindentForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-27 12:11:42
Hajdú-Bihar – Újabb jelentõs csapadék áztatta Kelet-Magyarország térségét, fokozva a belvízhelyzetet. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Ahogy a megelõzõ idõszakoknak, február harmadik hetének legjellemzõbb vonása is a bõséges csapadék volt, melyhez igen enyhe idõ társult. Ciklonok, illetve a hozzájuk tartozó frontok egész sorozata vonult át a Kárpát-medence felett, folyamatos utánpótlást biztosítva a nedves és enyhe levegõnek, melyben kedvezõek voltak a csapadék kialakulásának feltételei. Területi átlagban is mintegy 15 milliméter feletti mennyiség hullott Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, de nagy területen fordult elõ 20-30 millimétert is elérõ heti összeg. A nagyobb mennyiségeket ezúttal a nyugat- északnyugatabbi tájakon, elsõsorban a Tisza mentén mértük, de lokálisan másutt is kialakult 30 millimétert feletti szumma.

Tovább nõtt

A belvízzel elöntött területek nagysága ismét jelentõsen növekedett: a párás, borongós idõben, még a relatíve magas hõmérséklet és a meg-megélénkülõ légmozgás sem eredményezett a lehullott nagy mennyiségû csapadékot ellensúlyozó mértékû párolgást. Talajaink vízbefogadó képessége ugyanakkor már hosszabb ideje korlátozott, hiszen a felsõ egy méteres mélységû szelvény nagy területen legalább szabadföldi vízkapacitásig telített. Különösen a felsõ fél méteres rétegre jellemzõ sokfelé csaknem a teljes pórustérfogat víztelítettsége, így az újabb csapadék a felszínrõl csak lassan szivárog a talajba.

Enyhe éjszakák

Hõmérsékleti szempontból is felülmúlta a sokéves átlagértéket az idõszak, a heti középhõmérséklet 6-7 fokkal is melegebb volt a megszokottnál, szinte mindenütt fagymentes éjszakákkal. A hét elején fõként Hajdú-Bihar megye déli felén sokfelé 15-16 foknál is melegebbet mértünk a kora délutáni órákban, s ez már inkább felel meg március végi, mintsem februári idõnek. A magas hõösszeg máris beindította a mogyorófélék virágzását, egyúttal arra is figyelmeztet, hogy egyéb gazdasági növényfajaink nedvkeringése is élénkülhet az enyhe idõ hatására, mely a késõbbi fagykárok kockázatát emeli. A gyümölcsösökben az aktuális metszési munkálatok végzésére ugyan egy-egy napon jó lehetõséget biztosított az idõjárás, ám a gyakori esõ, zápor, sõt helyenként elõforduló korai zivatar már korlátozta úgy a metszés, mint az azt kiegészítõ növényvédelmi feladatok végzését.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!