2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tizenegy háziorvosi praxis ma is betöltetlenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-29 16:38:48
A megyében jelenleg 356 háziorvosi szolgálat található, típus szerint 198 felnõtt-, 87 gyermek- és 71 vegyes körzet. A tartósan, akár egy éven túl is betöltetlen praxisok száma 11. Ezek azok a javarészt kistelepülések önkormányzati fenntartásban lévõ praxisok, ahol az ellátást jobb híján tartósan helyettesítéssel kénytelenek megoldani. Emellett megyeszerte 67 olyan háziorvosi szolgálat van, ahol a praktizáló orvos betöltötte a 65. életévét. Látható, hogy szemben a szakellátással, a fiatalok hiánya, illetve a betöltetlen körzetek problémája megyénket is érinti. Mitõl kapós egy praxis, miért nem választják a fiatalok nagyobb számban ezt a hivatást? Látszólag merõben különbözõ kérdések, a válaszok azonban szorosan összefüggnek.

Egy frissdiplomás orvos karrier- és magánéleti céljait tekintve nem különbözik kortársaitól. Mint az OEP országos statisztikáiból kiderül, elsõsorban megyeszékhelyen vagy városokban kíván letelepedni, ott munkát vállalni és ezzel elégséges jövedelemre szert tenni egy jó színvonalú élethez. A szakmában más diplomásokéhoz képest jelentõs különbség, hogy a diploma megszerzése után sokuk külföldre távozik. Hiányuk az ellátórendszerek csúcsán ugyan még nem érzékelhetõ, de az alapellátások esetében – fõleg a kistelepüléseken – aggasztó méreteket ölt.

Mire lenne szükség, hogy a családorvosi hivatás mellett döntsenek, és azt falvakban gyakorolják? Összefoglalóan: olyan javadalmazásra, ami kompenzálja a városi létrõl való lemondást, illetve megfelelõ munkafeltételekre. Elõbbihez elsõsorban kellõ számú kártya szükséges, a munkakörülményekhez pedig önkormányzati, állami segítség. Ezek a praxisok jelentõs százalékánál adottak. Mi akkor mégis a gond? Az, hogy egy piacképes praxis, annak joga azé a vállalkozó orvosé, aki az adott terület ellátását végzi. Abban az esetben, ha meg kíván válni tulajdonától, azt az általa megállapított összegért értékesítheti. Egy pályakezdõ viszont ritkán rendelkezik az ehhez szükséges tõkével.
Vásárlás állami támogatással

Természetesen vannak önkormányzati fenntartású praxisok is, szám szerint 17 a megyében, ahol közalkalmazottként is alkalmazzák, alkalmaznák az orvosokat. Általánosságban ezek azok a körzetek, ahová viszont nem szívesen megy senki, egyrészt a minimális kártyaszám miatt, másrészt az itt élõk többségét halmozottan hátrányos helyzetûek alkotják. Mit próbál ennek ellensúlyozására a kormányzat tenni? Ez év februárjától például ismét támogatást nyújtanak azon háziorvosoknak, akik praxisjogot kívánnak vásárolni. A pályázat elbírálása során elõnyt élveznek, akik nyugdíjas korú kollégájuktól vásárolják meg azt.
Betegmenedzserek

Püspökladányban hét felnõtt- és három gyermekkörzet mûködik jelenleg. Dr. Komoróczy Károly 2010 óta dolgozik a városban, háziorvosi és üzemorvosi szakvizsgával rendelkezik, õ is vállalkozási formában látja el feladatát. Felnõtt körzetet visz 1800 kártyaszámmal, amelyet már érint az úgynevezett finanszírozási degresszió. Õ azonban nem érzi igazságtalannak ezt a fajta korlátozást, mivel úgy gondolja, a kétezres kártyaszám fölött egy orvos és egy asszisztens már nem tud felelõsségteljesen dolgozni.

 

– A tárgyi feltételek megfelelõ hátteret biztosítanak a magas szintû gyógyító ellátáshoz. A kollégákkal segítjük, ha szükséges, kölcsönösen helyettesítjük egymást. A városban jól szervezett szakrendelõ mûködik, ahol például a labornál vagy a röntgennél a beutalóval érkezõket azonnal fogadják, emellett van kardiológus, belgyógyász és sebész szakorvos is, mindez egy épületben. Egyedül a prevenció területe szorulna fejlesztésre, az ilyen jellegû programokat azonban az OEP sajnos egyelõre nem finanszírozza, az egészségmegõrzõ programokat az önkormányzattal közösen próbáljuk életre hívni.

Komoróczy Károly vallja, a jó háziorvos feladata elsõsorban a beteg „menedzselése”. Mit ért ez alatt? – Régen megszokott volt, de ma is elõfordul, hogy a betegek úgy gondolják, majd az orvos meggyógyít… Ezt téves megközelítés, én csak segíteni tudom az õ gyógyulásukat, nekik kell azt akarni, és tenni is érte. Azt tapasztalom, hogy az életvezetési tanácsokat sok esetben nem fogadják meg, hiába cukorbeteg valaki, továbbra sem figyel a súlyára, a magas vérnyomással küzdõ dohányzik. Mi az én feladatom? Egy háziorvosnak „szót kell értenie” a betegeivel, nemcsak a beteget, az embert kell gyógyítania – emelte ki.
Huszonöt éve Tépén

Tálas Ágnes egyike azoknak, akik nyugdíj mellett, vállalkozóként látják el feladatukat. Aneszteziológia, intenzív terápia és háziorvostan szakvizsgákkal rendelkezik, 1991 óta dolgozik Tépén, vegyes körzete van, ahogy õ fogalmaz: „0-tól 99 éves korosztályig bezárólag.”

 

– Két éve lettem vállalkozó, korábban az önkormányzat alkalmazásában álltam. A hatályos jogszabályok szerint közalkalmazott nyugdíj mellett nem dolgozhat, én pedig szerettem volna, és az önkormányzat is ragaszkodott a személyemhez, így lettem vállalkozó. A praxisjog az enyém, az épület a település tulajdona. Jelenleg 1050 kártyám van, a munkafeltételek jók, a szükséges eszközöket az önkormányzat megvásárolta. Ami gondot jelent számunkra, az az épület elöregedése. A fûtéskorszerûsítésre és a nyílászárók cseréjére azonban nincs forrás, pályázatot nyújtottunk be, és reménykedünk a pozitív elbírálásában. Mit szeretek a munkámban? A gyógyítás szépségét és azt, hogy mindennap egy új kihívás. Ismerem a falu minden tagját, és úgy gondolom, bizalommal keresnek fel. Jellemzõ probléma a faluban? Sajnos az elöregedés, alig születik gyermek, a fiatalok pedig külföldön dolgoznak – mondta el a Naplónak Tálas Ágnes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!