2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Újra a föld mélyét kutatjákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-29 17:40:49
Két év alatt öt koncessziós területet pályáztattak meg olaj és gáz feltárására megyénkben.

Mint arról már beszámoltunk, januárban a nemzeti fejlesztési miniszter összesen nyolc területre kötött szerzõdést a 2015 áprilisában közzétett bányászati koncessziós pályázatokon jogosultságot nyert négy céggel. Ebben két területtel megyénk is érintett, az O&GD Central Kft. Nádudvar és Újléta után Berettyóújfalu környékét, míg a Panbridge Hungary Zrt. Püspökladány körzetét kapta meg feltáró kutatásaihoz. Egy harmadik, a kanadai Vermilion Exploration B.V. Ebesnél végez hasonló tevékenységet.
Korszerûbb technológiával

A fúrótornyok jelenléte a megyében nem csak az említett települések környezetében nem jelent újdonságot, hiszen a korábbi évtizedekben megszokott látványt jelentettek a hajdú-bihari határban. Ám a múlt idõ könnyen jövõre válthat, különben a külföldi anyavállaltokhoz tartozó cégek nem fektetnének milliárdokat az újbóli szénhidrogén kutatásokba. Errõl kérdeztük a megyénkben három koncesszióval is rendelkezõ O&G Development Kft. hatósági és társadalmi ügyek felelõsét, Breitner Dánielt. A szakember elmondta, az elmúlt évtizedekben sokat fejlõdtek a szénhidrogén kutatásban alkalmazott módszerek, így az általuk használt technológiával a korábban fel nem lelhetõ szerkezetek is megtalálhatóvá válnak. Reményeik szerint – s ezt külön hangsúlyozta, mert a szénhidrogén bányászat nagyon kockázatos a sikerességét tekintve – a korábban elhagyott területeken újra megindulhat majd a kitermelés, de ez még nagyon távoli, viszont, ha bekövetkezik, akkor az érintett településeknek jelentõs bevételt jelent majd.
Kijelölt fúráspontok

Az esetleges kitermelésig vezetõ folyamatról is kérdeztük a szakembert. Válaszából kiderült, a nagy kiterjedésû kutatási területeken mindig az eddig rendelkezésre álló adatok begyûjtésével, újrafeldolgozásával és értelmezésével kezdõdik a munka. A további kutatást csak az így kapott eredmények alapján lehet elvégezni. Nádudvar és Újléta koncessziós területének a feldolgozása folyamatban van, bizonyos részeiken már be is fejezõdött. Ennek alapján jelölték ki és végezték el Hajdúszoboszló környékén a kétdimenziós (2D) szeizmikus méréseket, melyek után ki tudják jelölni fúráspontokat, esetleg további szeizmikus méréseket lehet megtervezni.

E két területen már folyik az új fúrások kijelölése és engedélyeztetése. Azonban a fúrások lemélyítésének idejét befolyásolja az engedélyeztetés menete és a kutatások új eredményeinek értelmezése. A berettyóújfalui koncessziós szerzõdést még nem írták alá, így ott még nem kezdõdött meg a kutatás. Breitner Dániel hangsúlyozta, minden esetben igyekszenek jó viszonyt kialakítani a környéken lakókkal, akit idõben tájékoztatnak tevékenységükrõl, ahogyan azt tették a hajdúszoboszlói szeizmikus mérések elõtt is. Tevékenységüket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal mûszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi fõosztály bányászati osztálya felügyeli, és tartatja be velük az engedélyben foglaltakat.
Hat évig kutathatnak

Arra a kérdésre, hogy mennyi idõ áll rendelkezésükre a feltárás elvégzésére a cég képviselõje elmondta, a kutatási idõ négy év, ami ennek felével egyszer meghosszabbítható.

Utána következik a termelési fázis, de azt nem lehet elõre megjósolni, hogy mikorra várható az elsõ kutatófúrás, majd sikeressége esetén a vezetékfektetés, és termelésbe állítás. A koncessziós szerzõdés a hatályba lépésétõl számított húsz évig él, és újabb pályázat kiírása nélkül egy alkalommal, legfeljebb tíz évvel hosszabbítható meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!