2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Színes üvegekkel tenni a (szeml)életváltásértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-03-03 10:45:01
Csodált ékkõvé forrnak a leszakadt, minden oldalról szúróssá, élessé vált, „maradéknak” ítélt darabkák.

Megszépülnek a szilánkok, ha valaki szeretni kezdi õket, meglátja bennük a különlegességet, a pozitívat, a szokottól eltérõ tulajdonságokat elõnnyé keretezi. Eltûnik az él, a keménység és más sorstársakkal harmonikusan simul egy közösségbe, majd csillogni kezd az egykori töredék, ha lassú biztos hõvel vagy heves forró lánggal kitartón „biztatja” valaki. Faludi Gabriella és L. Ritók Nóra ilyenformán ugyanazt csinálják. Elõbbi üvegtöreteknek, utóbbi nehéz sorsú gyermekek számára igyekszik célt adni, méltó jövõt biztosítani. Egy árverés kapcsán egybeolvad munkájuk.

 

A Faludi G ékszermanufaktúra alkotója mûhelyébe invitált elismert színészeket, sportolókat, képzõmûvészeket. Többek között Esztergályos Cecília Jászai Mari-díjas színésznõ, Ráckevei Anna a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Senánszky Petra világbajnok uszonyoosúszó, Dombi Tibor válogatott labdarúgó, Burai István festõ- és grafikusmûvész, Kónya Ábel zenész, képzõmûvész keze munkáját helyezik kalapács alá március 6-án 14 órától a Kísérleti ékszerek vására elõtt a Batthyány utcai B24 Galériában. A befolyt összeget az Igazgyöngy Alapítvány számlájára utalják. Faludi Gabriella ezen kívül száz ékszert ajánlott fel a berettyóújfalui központú segítõ szervezetnek, amellyel megjutalmazhatják kiemelkedõ teljesítményû diákjaikat. Ezek készítéséhez a kedden este meghívott médiamunkások is hozzájárultak. A jelenlévõk megtapasztalhatták Ráckevei Anna kijelentését: az ékszeralkotás terápia. Míg az apró darabok összeillesztésével, szín- és formabeli párosításával foglalatoskodtunk, elillant a hajtás közben magunkra aggatott feszültség. A stressz az ajtón kívül maradt, amikor a takaros kis mûhelybe értünk.

Az alapítvány vezetõje L. Ritók Nóra egy korábban egyeztetett szegedi elõadása miatt nem lehetett jelen. Levélben köszönte meg az összefogást. Mint írta: „A megyében dolgozunk 17 éve. Alapítványunk a fenntartója egy iskolának, mely 6 településen, 520 gyereknek ad lehetõséget az alkotásra, mûvészeti képzésre. Iskolánk nemzetközi szinten jegyzett gyermek képzõmûvészeti mûhely, évente 500-nál is több elismerést kapnak a tanítványaink, a világ minden pontján. Diákjaink 70 százaléka hátrányos helyzetû, sok a halmozottan hátrányos, roma gyerekünk is. Hét éve az oktatás mellett egy esélyteremtõ modell fejlesztésébe kezdtünk, mely eddigi eredményei alapján sikeresnek tûnik a generációk óta mélyszegénységben élõ családok életesélyeinek megváltoztatásában. A szegénység bonyolult probléma. Az integráció pedig még inkább az. Ma sokan inkább hibáztatnak, mintsem segítenek. Mindenki, aki mellé áll ennek az ügynek, segít a szemléletváltásban.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!