2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Feladták a leckét, már ahol volt kinek – Hajdú-Biharban is rengeteg iskolapad maradt üresenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-03-04 10:14:16
A debreceni Tóth Árpád Gimnázium egyik osztályterme teljesen üres maradt, a Medgyessy Ferenc Gimnázium egy elsõs osztályában a negyvenbõl tizenhárman hallották az iskolában a napindító becsengetést, a hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskola hetedikeseinek egyik csoportjában hárman válogathattak a huszonkét üres ülõhelybõl, de a Levendula Óvoda nagycsoportjában sem volt vita hétfõn a játékokon: egyetlen gyerek ment be. Az oktatási reformokat sürgetõ Nem leszek suliban civil kezdeményezés hatása érezhetõ megyénkben.

„Ha ennyi ember egyszerre ad hangot a véleményének, akkor el fognak érni valamit” – bizakodott egy, a Debreceni Vegyipari Szakközépiskolából hazatartó diák, de társa leintette: „ez bukott ügy, a tüntetéssorozat lassan és eredménytelenül kifullad.” A hátizsákkal bandukoló csoport ugyan nem elégedett maradéktalanul az iskolai mindennapokkal, de mindannyiuknak határozott indoka volt arra, hogy miért nem csatlakoztak a közösségi oldalon szervezõdõ civil kezdeményezéshez.

– A mai volt az utolsó határidõ, hogy felmondhassam az irodalom órai kötelezõ verset, máskülönben egyest kaptam volna – tárta szét kezeit egyikük, s hozzáfûzte: az osztályukból hiányzó hat ember között akadt, aki bevállalta az elégtelent. Néhányuk szülei nem adták kézjegyüket a hiányzáshoz, és volt, akiben fel sem merült, hogy szabad- nappal indítsa a hetet, hiszen rutinszerû a reggeli ébredés, iskolába indulás. Eközben elmondták: „Mindenki túlterhelt, feszült, a tankönyvekben sok hibát találunk. Minden nap van testnevelés és hét, egyszer pedig nyolc tanóránk van tizedikesként.”
Tanítás folyik

Az Ady Endre Gimnáziumba járó két fiatal nem érzi nehezen elhordozható tehernek az iskolai kötelességeket. – Némelyik országhoz képest itthon keményebb az oktatás, de ha a tanuló jól áll hozzá, vállalható és a hasznára lehet a jövõben – fogalmazott az elsõs diáklány. Társa nem tapasztalja a sokat emlegetett gondokat, így nem tudja átérezni a változtatásért küzdõk helyzetét. Tizenkét csoporttársuk padja maradt üresen, de három olyan osztályról is tudnak, ahol egyáltalán nem volt ki miatt „koptatni a krétát”. Az intézmény igazgatóhelyettese megerõsítette, hogy érezhetõen kevesebben vannak a Liszt Ferenc utcai épületben, de pontos számokkal csak a hét közepén tudna szolgálni, mivel a távollevõk elektronikus naplóba vezetésére van néhány napja a tanároknak. A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Mûvészeti Szakközépiskola igazgatója arról számolt be, észlelhetõ, hogy a diákok kisebb része nem ment iskolába.

Mint azt kérdésünkre megírták: A Debreceni Tankerület intézményeiben ma minden iskola nyitva van, tanítás folyik. A pedagógusok megtartják tanóráikat és egyéb tanórán kívüli foglalkozásaikat. Az eduline.hu szerint ötvenezer tankötelezett „sztrájkolt” hétfõn.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!