2024. április 24. Szerda, György.
 
Ez van most a gazdasággalForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-21 13:07:04
Egyhavi megtorpanás után ismét javultak a gazdasági várakozások.

A május óta megfigyelhetõ javulást megtörõ november után tovább javult a gazdasági várakozásokat tükrözõ GKI konjunktúraindex, amely ezzel visszatért a tavaly októberi, a válság okozta zuhanás elsõ hónapjának szintjére - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készült felmérésébõl.

 

Az üzleti szektoron belül egyedül a szolgáltatások szereplõinek várakozása romlott, az ipari, építõipari és kereskedelmi ágazatban egyránt valamivel kedvezõbben ítélik meg a közeljövõt, bár a mértékek eltérõek. Az építõiparban nyár óta nincs érdemi hangulatváltozás, a GKI eredménye összhangban lehet azzal, hogy a nagy állami beruházásokon kívül igen mérsékelt az aktivitás. Ezt tükrözi az árváltoztatási tervek alakulása is: az iparban az elmúlt hónapok árcsökkentési várakozása után stagnálást, vagy enyhe drágulásra számítanak a szereplõk, a kereskedõk nem terveznek változtatást, és a fogysztók sem számítanak áremelkedésre - az építõiparban viszont változatlan a dezinflációs szándék.

A foglalkoztatási szándék inkább javult, a szolgáltatások kivételével, ahol stagnálásról számoltak be a megkérdezettek, de még mindig többségben vannak a létszámcsökkenést tervezõk. A lakosság munkanélküliségi félelme érezhetõen enyhült. A fogyasztó bizalmi indexének javulása is novemberben tört meg elõször május óta, decemberben aztán ismét javulást mutat. Csökkent a pesszimizmus az inflációval, a munkanélküliséggel és az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban, nem változott azonban a lakosság saját pénzügyi helyzetének megítélése, a rövid távú megtakarítási képességrõl és nagyobb értékû árucikkek vásárlási lehetõségérõl alkotott véleménye pedig romlott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!