2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nem vesz a kormány a csecsemõknek való H1N1-vakcinákbólForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-22 10:36:30
Mire leszállítanák, véget érne a járvány.

Székely Tamás: a kormány nem vesz a 12 hónapnál fiatalabbak számára kifejlesztett vakcinából


Budapest - Az elmúlt héten 45 ezer fölött volt az influenzás megbetegedések száma; ez az elõzõ héthez képest 6,5 százalékos növekedést jelent.

Ez a növekedési szám megegyezik az ezt megelõzõ hét adataival, ami azt jelenti, hogy a betegség terjedése nem gyorsult - mondta az egészségügyi miniszter a hétfõi kormányszóvivõi tájékoztatón. Székely Tamás emlékeztetett arra, hogy a csaknem 30 százalékos átoltottsággal Svédország után a második legjobb helyen állunk Európában. A H1N1 vírussal összefüggésbe hozható megbetegedések 43 ember halálát okozták eddig - hangzott el.

Újságírói kérdésre elhangzott, a kormány nem tervezi, hogy vásárol abból a vakcinából, amely 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek is adható, mire ugyanis leszállítanák, véget érne a járvány. Az oltóanyagból egyébként egy gyógyszergyártó cég felajánlása nyomán összesen 2000 adag érkezett az országba, amely ezer csecsemõ oltására elég. Az oltóanyagból ugyanis három hét különbséggel két injekciót kell kapniuk a gyerekeknek ahhoz, hogy a védettség kialakuljon.

A vakcinát olyan, súlyos fejlõdési rendellenességgel született gyermekek kaphatják, akiknél légzõszervi vagy keringési problémák vannak. Ez jelenleg 559 gyereket jelent, akik 2009. január 1 és június 30. között születtek. Elõfordulhat, hogy van még, akit más betegség miatt ápoltak, és szüksége van a vakcinára, illetve a késõbbiekben a július 30-ig születetteket is be lehet oltani - tette hozzá a tárcavezetõ.

Székely Tamás szerint a vakcina abszolút biztonságos, centrális törzskönyvvel rendelkezõ oltóanyag. Mint elmondta, elképzelhetõnek tartja, hogy a késõbbiekben az Omninvest is gyárt majd ilyet, hisz hasonló a hatóanyaga, mint a többi vakcinának. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a klinikai kísérletekben 6 és 12 hónap közötti csecsemõk is részt vegyenek. Gyártás akkor merülhet fel, ha lesz elegendõ jelentkezõ, és a tesztvakcina semmi panaszt nem okoz, illetve kiváltja a megfelelõ immunválaszt - mondta a tárcavezetõ..

Székely Tamás elmondta, az idei évben az egészségügy területén 3 törvény, 16 kormányrendelet, és 46 minisztériumi rendelet született. A Parlament utolsó ülésnapján fogadta el például a salátatörvényt, amely a mûködtetõi szerzõdéseket szabályozza; ez eddig joghézag volt - jegyezte meg a miniszter. A törvényben meghatározott minimum követelmények alapján a kórházfenntartók számára kéthavi OEP finanszírozásnak megfelelõ összeg garanciális biztosítását írták elõ. Erre abban az esetben van szükség, ha az intézmény csõdhelyzetbe kerülne, vagy vissza akarná adni a mûködtetés jogát az önkormányzatnak.

A kormányrendeletek sorából a finanszírozási rendelet legutóbbi módosítását emelte ki a tárcavezetõ. Ennek értelmében 13 milliárd 50 millió forintot zároltak a gyógyító-megelõzõ ellátások területén, illetve a kórházszövetségekkel kötött megállapodásnak köszönhetõen lehetõvé vált az 6 milliárd forintnyi támogatás átutalása a kórházaknak, amirõl még õsszel állapodtak meg a minisztériummal.

Ami a rendeletmódosításokat illeti, Székely arra a döntésre hívta fel a figyelmet, amelynek kapcsán hét új innovatív, hiánypótló gyógyszer került fel a TB támogatott készítmények listájára. Ebbõl 4 daganatos betegségek kezelésére szolgál, 2 gyermekek számára készült gyógytápszer - hangzott el.

Fejlesztések terén az egészségügyi miniszter szerint "jól állunk", hisz a 2007 és 2010 között rendelkezésre álló uniós támogatás 369 milliárd forintjából 294 milliárdot már sikerült lekötni különbözõ pályázatokra. Ide sorolható például a Pólus program, amelynek keretében 8 kiemelt kórház támogatásáról döntöttek, egyenként körülbelül 11 milliárd forint értékben. Kaposváron, Kecskeméten, Debrecenben, Gyõrben, Nyíregyházán már megkötötték a finanszírozási szerzõdést az uniós fejlesztésekre; Szegeden január elsõ heteiben, Pécsett várhatóan februárban írják alá a megállapodást.

Kihirdették emellett az onkológiai pályázatot, amelynek köszönhetõen többek között a Közép-Dunántúli régióban valósulhat meg új onkológiai központ; itt eddig nem volt hasonló - mondta Székely Tamás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!