2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Új szabályokkal startol jövõre a száguldó cirkuszForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-30 09:30:46
Noha 2009-ben jelentõs változásokon esett át a Forma–1 – elsõsorban az autókat érintette a szabálymódosítások sora, s jelentõsen átalakult a járgányok külseje –, 2010-ben is tartogat újdonságokat a száguldó cirkusz.

Lesz mit megszokni a spoortág kedvelõinek az idény elején...

Betiltják például a verseny közbeni üzemanyagtöltést; 1993-ban fordult elõ utoljára, hogy tele tankkal teljesítették a pilóták a teljes versenytávot, 1994-ben vezették be a futam alatti tankolásokat. (Voltak is viták körülötte anno, különösen akkor, amikor Németországban Jos Verstappen Benettonja kigyulladt e mûvelet közben. A holland versenyzõ szerencsére nem sérült meg az esetnél, viszont ezután a szerelõknek is be kellett öltözni védõruhába.) Akkoriban még csak Michael Schumacher és Rubens Barrichello versenyzett a jelenlegi mezõnybõl... A tele tank miatt nagyobb tartályokra lesz szükség, a boxkiállások idõtartama azonban jelentõsen lerövidül, hiszen már csak kereket fognak cserélni a csapatok tagjai. Az elõzetes számítások szerint körülbelül négy másodpercet igényel majd egy-egy megállás.

Az idõmérõ továbbra is három szakaszban zajlik, nyolc-nyolc autó esik ki az elsõ két kör végén. A Q3-ban, azaz a rajtrács elejérõl döntõ utolsó etapban üres tankkal igyekeznek megszerezni a pole pozíciót a versenyzõk – ide változatlanul tízen kerülnek be.

Változik a pontrendszer is, a gyõztes ezentúl huszonöt pontot kap, a második helyezett húsz, a harmadik pedig tizenöt egységgel gazdagodik. Immár nem csak az elsõ nyolc, hanem az elsõ tíz célba érõ jut világbajnoki pontokhoz. E szisztémát azért módosították, mert jövõre bõvül a mezõny: várhatóan huszonhat autó áll majd a rajtrácson, s erre mintegy másfél évtizede nem volt példa.

Jövõre nem használják a csapatok a KERS-t, noha a szabályok lehetõvé tennék alkalmazását, azonban a FOTA (az istállók szövetsége) tagjai abban állapodtak meg, 2010-ben „parkolópályára” teszik az energia-visszanyerõ eszközt.

A pontok elosztása

Gyõzelem: 25 pont
2. hely: 20 pont
3. hely: 15 pont
4. hely: 10 pont
5. hely: 8 pont
6. hely: 6 pont
7. hely: 5 pont
8. hely: 3 pont
9. hely: 2 pont
10. hely: 1 pont

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!