2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Történelmi csúcsra emelkedik a benzin áraForrás: Origo
Utolsó módosítás: 2009-12-30 09:51:49
Bruttó 6 forinttal emeli a benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

- értesült piaci forrásokból az MTI hétfõn. Ez azt jelenti, hogy januárban történelmi csúcsra emelkedik a benzin ára.

A Mol egy hete csak a gázolaj árát emelte, akkor 4 forinttal. A gázolaj átlagára a mostani változással 286 forint, a benziné pedig 306 forint lesz, de az autósok 10-30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Az emelést piaci folyamatokkal magyarázzák az elemzõk. Január elsején további áremelkedés lesz a jövedéki adó szabályainak változása miatt, az MTI számítása szerint a benzin mintegy 14 forinttal, a gázolaj 9 forinttal kerül majd többe. Így január elsején a benzin ára történelmi csúcsra jut, elérheti a 320 forintot, míg eddigi legmagasabb ára a 2008. júniusi 317 forint volt. Egy liter benzin árában jelenleg 109 forint a jövedéki adótartalom, januártól 120 forint lesz, a gázolajéban most 90,5 forint, ami 97,35 forintra emelkedik.

 

Muszáj lesz hozzászokni a drága benzinhez

 

A benzinkutaknál kedd délelõtt még nem kígyóztak a sorok, pedig a 2010-es év soha nem látott benzinárakkal kezdõdik, és az elõrejelzések szerint nem egyszeri kiugrásról van szó, vagyis tartósan magas árakra kell felkészülni . A piaci folyamatokkal szembe mehet az új kormány, ha csökkenti a jövedéki adót, ebben az esetben azonban a biztos bevétel egy részérõl le kellene mondania egy amúgy is nehéznek ígérkezõ évben.

 

"Már úgyis kiürült a tank" - mondta az egyik budapesti benzinkúton egy nõ kedd délelõtt, amikor épp piros kisautóját tankolta, de hozzátette, hogy egy másik kényszer, a közelgõ áremelés miatt is döntött az üzemanyagvásárlás mellett. Az asszony szerint a hétköznapjait is megváltoztatja a drágulás, a jövõben többet jár majd tömegközlekedéssel, mint eddig.

 

Több más autós ugyanakkor azt mondta, nem izgatja õket az, hogy várhatóan soha nem látott magasságba emelkedik az üzemanyag ára a szerdai drágulással és az év elején jelentkezõ adónövekedéssel. Egy zöld kisteherautó sofõrje azt mondta, õt nem érinti az áremelés, mivel az autó nem az õ tulajdona, és a "fõnököm egy milliomos". Hozzátette, nem volt külön utasítás, hogy most menjen üzemanyagért, egyszerûen üres volt a kocsi tankja.

A Budapest XI. kerületében felkeresett két benzinkút dolgozói sem számoltak be megugró forgalomról, pedig a változások érinteni fognak minden autóst. Az üzemanyagok ára ugyanis történelmi magasságban kezdi a 2010-es évet: szerdán bruttó 6 forinttal emeli a benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, ami januárban a jövedéki adó szabályainak változása miatt újabb 14, illetve 9 forintos emelés követ majd. A két lépés összességében azt jelenti majd, hogy a benzin átlagára a mostani 300 forintról 320 forintra, a gázolajé pedig 282 forintról 295 forintra kúszhat fel. A benzin esetében ez soha nem látott szintet jelent, eddig tavaly júniusban kellett a legtöbbet fizetni a kutaknál, akkor 317 forint volt a literenként átlagár.

Csökkenéssel ne számoljunk

Az elõrejelzések alapján ráadásul nem is lehet számítani csökkenésre. "A jelenlegi piaci helyzetben stagnáló, illetve emelkedõ üzemanyagárakra érdemes felkészülni" - mondta az [origo]-nak Siklér Gyula, a nyersanyagpiacokkal foglalkozó Solar Capital elemzõje, aki szerint az árképzéssel kapcsolatos legnagyobb bizonytalansági tényezõ a politika világa, az adójogszabályok jövõje ugyanis fölöttébb bizonytalan.

A benzin ára négy tényezõ függvénye, hatással van rá az olajár alakulása, a forint/dollár árfolyam, az adópolitika, illetve a benzinszektorban mûködõ cégek ár- és profitpolitikája is. Ez utóbbi tétel tekinthetõ a legkönnyebben kalkulálhatónak, ez ugyanis viszonylag fix összeg. Amennyiben az adószabályok nem változnak, úgy a piaci prognózisok szerint a benzinár esésére nincs sok esély, sõt, inkább kisebb drágulással érdemes kalkulálni.

Az olajár stagnálhat


"Az olajár az utóbbi években jellemzõen 60 és 80 dollár között mozgott, a 147 dolláros rekord, illetve a 32 dolláros mélypont olyan kilengések voltak, amelyek csak nagyon rövid ideig jellemezték a piacot, így azokból hosszabb távú következtetéseket nem lehet levonni" - fogalmazott Siklér, aki szerint 2010-ben is a jelenlegi közelében, azaz 65-85 dollár között maradhat az árszint. Az olaj árának stagnálására számít a Calyon bankház is, Christopher Barret, a pénzintézet olajpiaci szakértõje szerint középtávon 75 dollár körüli olajár lehet a meghatározó a nemzetközi piacokon.

Az olajár az utóbbi években megmutatta, hogy képes nagyon extrém kilengésekre is, de a világgazdasági változások alapján arra semmiképp sem érdemes számítani, hogy tartósan csökkenni vagy emelkedni fog az ár. A Calyon szakértõi szerint az ár emelkedését az teszi valószínûtlenné, hogy a jelenlegi adatok alapján az OECD-országok kereslete a következõ években nem fog számottevõen nõni, az OPEC-országok pedig 2010-ben nem csökkentik a kitermelésüket.

"Az olajárak 2009-es emelkedése mögött javarészt a keresleti és kínálati viszonyok húzódtak meg, de 80 dolláros, illetve annál magasabb árat már nehéz fundamentális tényezõkkel megmagyarázni" - állítja Christopher Barret, aki szerint 100 dollár feletti árszint mellett igen jelentõs lenne a kockázata annak, hogy a gazdasági fellendülés hirtelen újra visszaesésbe torkollik, a 40 dolláros szintek pedig, bár rövid távon a gazdaságok segítségére lennének, meggátolnák az alternatívenergia-szegmens éppen felpörgõ fejlõdését.

A dollár erõsödhet

A benzin árára nagy befolyással lehet a forint árfolyamának alakulása is. A magyar pénz az év elején tapasztalt jelentõs gyengülés után az utóbbi hónapokban stabilizálódott, de a decemberi dubaji és görögországi események rámutattak, hogy törékeny a forint helyzete. A forint ezzel együtt jó eséllyel a mostani szintek körül marad az euróval szemben - természetesen ehhez azt is feltételezni kell, hogy nem történik semmi olyan kirívó gazdasági, illetve politikai esemény, amely a nemzetközi piacok kockázatviselési hajlandóságára kihatna -, miközben a dollár erõsödésére van esély.

Ez összességében azt jelentheti, hogy a forint gyengülhet az olajpiaci árazás szempontjából fontos dollárral szemben, ami bekövetkezése esetén a benzin árát is feljebb vinné. "Az amerikai deviza erõsödése miatt 200 forintos dollárárfolyamra lehet számítani a jelenlegi 190 forinttal szemben, így árfolyamoldalról inkább a benzinár emelkedése valószínû" - mondta a Solar Capital elemzõje.

Az adópolitika elõrejelezhetetlen

A legnagyobb bizonytalansági tényezõ elõrejelzési szempontból az adópolitika területe, fõleg, hogy jövõre Magyarországon választásokat tartanak, és nagy valószínûséggel új kormánya lesz az országnak.

Jelentõs csökkenéssel járhatna a jövõ tavasszal esedékes kormányváltás, ha a vélhetõen hatalomra kerülõ Fidesz a jövedéki adó érdemi mérséklésére szánja el magát. Az adóemelés körüli vitában idén többször is beszéltek arról az ellenzéki párt politikusai, hogy az adó mértékét az uniós minimumszintre kellene szorítani (egy liter benzin árában jelenleg 109 forint a jövedéki adótartalom, januártól 120 forint lesz, a Fidesz javaslata 87 forint volt).

A választások fõ esélyese, a Fidesz ugyan tett olyan kijelentéseket az utóbbi idõben, miszerint nem ért egyet a jövedéki adó emelésével, de arra nem tett konkrét utalást, hogy kormányzati pozícióba jutva valóban csökkentené az üzemanyagokra vonatkozó kulcsokat. A költségvetési szempontból egyre nehezebbnek ígérkezõ 2010-es évben nem valószínû, hogy a biztos bevételi forrást jelentõ jövedéki adót csökkenti majd az új kormány.

Adópolitikai téren nem sokat árult még el a Fidesz, az ellenzéki párt egyelõre csak annyit mondott, hogy "jelentõs és kiszámítható adócsökkentésre van szükség". Az adótervekkel kapcsolatban eddig annyi tûnik biztosnak, hogy a Fidesz eltötörölné az ingatlanadót, csökkenenté a járulékokat és átszabná a szja-rendszert is - a jövedéki adó csökkentése eddig nem nagyon került napirendre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!