2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Hogyan spóroljunk az üzemanyaggal?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-18 18:15:41
Jelentõsen emelkedtek az elmúlt hetekben az üzemanyag árak, ezért azoknak, akik nem tudnak lemondani az autójukról, nem árt elgondolkodniuk azon, hogy mivel spórolhatnak.

Ha lehetséges, akkor semmiképpen ne pakolja tele autója csomagtartóját. Ha nehéz az autó, akkor bizony többet is fogyaszt. Ez még inkább igaz akkor, ha nem szereljük le a tetõcsomagtartót akkor, ha nem szállítunk rajta semmit. A szakértõk szerint egyébként gondoljuk meg azt is, hogy a tetõcsomagtartót egyáltalán használjuk-e (például kerékpár szállításra), hiszen az rendkívüli megnöveli a fogyasztást.
Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdeni: amikor teheti, mindenképpen ellenõrizze autója mûszaki állapotát. Nézze meg, hogy koszos, eltömõdött-e a levegõszûrõ. Vegye ki a gyertyákat, ellenõrizze az olajat. Nem tart semmibe hetente egyszer megnézni, hogy a gyári értékeket mutatja-e a gumik nyomása. Ez is sokat nyomhat a latba.

Ne (mindig) hûtsünk

Ne tapossuk feleslegesen a gázpedált, amivel nem csak a fogyasztást növeljük, hanem koptatjuk a gumikat és megrövidítjük a motor élettartamát is. Nem igényel autószerelési tudást az sem, ha indulás után lehetõség szerint minél magasabb sebességi fokozatba kapcsolunk. Ha városi közlekedési lámpák hangolása engedi, akár ötödik, vagy éppen hatodik fokozatban is eljuthatunk a célállomásra.

A legtöbb új és modern autó nem képzelhetõ el klímával. Ez egyfelõl hálás és kényelmes technikai újdonság, azonban lehetõség szerint ne használjuk állandóan az utastér hûtését. Literekkel fogyaszt többet járgányunk akkor is, ha nagy sebességnél lehúzott ablakkal utazunk.

Kapcsoljunk vissza, állítsuk le a motort

Nem ördöngös dolog, könnyen betartható „ügy” az is, ha például a sarki boltba nem autóval vágunk neki. Nem csak az üzemanyag fogyasztás nõ az ilyen néhány 100 méteres utakkal, hanem a motornak is árthatunk.

Sokan biztonságosnak tartják ugyanakkor azt a tényt, hogy napközben, lakott területen belül is égetik a lámpát a verdán. Ez igaz akkor, ha csak a helyzetjelzõt használjuk akkor, ha azt az idõjárási körülmények megengedik. Figyelem! A fényszórók nagy fogyasztók!
Útba esik egy olcsó benzinkút? Tankoljon ott sok kicsi sokra megy alapon. Városon belül akár 20-30 forintos eltérést is tapasztalhatunk. Havonta literekben mérhetõ az is, ha nem használjuk ki a motorfék adta lehetõségeket és nem fokozatosan kapcsolunk vissza például egy piros lámpa elõtt.

Végül, de nem utolsó sorban ha 40-50 másodpercél több idõt várakozik egy lámpánál, vagy egy sorompónál, akkor állítsa le autóját. A legújabb motorok kevés benzint, gázolajat igényelnek az indítózásnál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!