2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Négymilliárdos támogatást kapnakForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-19 18:13:47
Uniós jóváhagyással mostantól 2013 végéig a magyar állam mintegy ötezer gazdálkodó földvásárlását támogatja, hozzávetõleg négymilliárd forinttal.

Termõföldek vásárlásához nyújtható a közvetlen támogatás, melynek összege a szerzõdésben megállapított vételár legfeljebb húsz százaléka, de kérelmenként maximum 3 millió forint lehet, és egy gazdálkodótól évente legfeljebb két támogatási kérelem fogadható be.

Állami pénzt csak olyan magánszemély kaphat, aki a vétel idõpontjában tulajdonosként a megvásárolni kívánt földdel közvetlenül határos legalább öt hektárnyi ültetvényen vagy egy hektárnyi egyéb mezõgazdasági fölterületen legalább egy éve gazdálkodik.

Az unió által jóváhagyott másik kétmilliárdos állami támogatási keretbõl jelzáloghitelhez biztosítható kamattámogatás. Mindenképpen érdemes kihasználni a kínálkozó lehetõséget, hiszen miközben az Európai Unióban az átlagos földár 2-5 millió forint között van, a hajdú-bihari átlag csupán 450-500 ezer forint.

Noha a vásárlónak vállalnia kell, hogy öt évig nem adja el a támogatással megszerzett földet, a moratórium feloldása a hazai termõföldpiac élénkülését, s ezzel az árak jelentõs emelkedését hozza magával.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!