2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Megdöbbentõ képek! Így terült el a 13 emeletes kínai panelházForrás: Ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2010-01-28 19:10:37
Elterült, mint a Nagyalföld az a 13 emeletes kínai társasház, amelynek déli oldalán egy közel 5 méteres mélygarázs ásásába kezdtek, a kitermelt földet pedig az északi oldalán halmozták fel.

A heves esõzések során a víz alámosta az épületet, amely végül engedelmeskedett a gravitáció törvényeinek és eldõlt.


 

Szokatlan elgondolás volt a kínai építészmérnököktõl, hogy elõször a társasházakat húzták fel, majd csak azt követõen kezdték kialakítani az épületek közötti mélygarázsokat. A szerencsétlenül járt ház déli részén kezdték el ásni a munkagödröt, a kitermelt földet pedig az északi oldalon halmozták fel több méteres magasságban.

Az épületre nehezedõ oldalirányú terhelés folyamatosan nõtt, majd amikor - a statikai számítások szerint - a nyomás elérte a 3 ezer tonnát, amely már nagyobb volt, mint amit a ház betonpillérei el bírtak viselni, az épület megadta magát és a gravitáció törvényeinek engedelmeskedve beledõlt a kiásott árokba.

Óriási szerencse a szerencsétlenségben, hogy az épületeket nem építették egymáshoz közelebb, különben a világ legnagyobb dominója indulhatott volna el.

A tervezés másik hatalmas hibája, hogy a masszív vasbetonpillérek helyett üreges betoncölöpöket használtak az egyébként is enyhén lejtõs területen.

Érdemes belegondolni, hogy ebben az országban gyártják a használati cikkeink jó részét, itt készülnek a gyermekeink játékai, ráadásul a kínaiak rövidesen élen akarnak járni a világ autógyártásában is...

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!