2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ez a fõ halálozási ok MagyarországonForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-02-05 16:13:47
Kevesen járnak szûrésre, és sokszor túl sok idõ telik el a diagnózisig.

Több mint 30 ezren halnak meg évrõl évre daganatos betegsében Magyarországon, aminek a szakemberek szerint az is az oka, hogy kevesen járnak szûrésre, és sokszor túl sok idõ telik el a diagnózisig.

 

Ez hangzott el az RTL Híradójában. Tavaly a férfiak közöt a tüdõ-, a nõk között az emlõrák volt a leggyakoribb, de mindkét nemnél tüdõrákban haltak meg a legtöbben.

 

Tavaly több mint 7 ezer nõnél találtak daganatot az emlõrák-szûrésnél, A nemzeti rákregiszter adatai alapján a rákos nõk közül az emlõrákban, bõrrákban, valamint vastag és végbélrákban szenvedtek a legtöbben. A férfiaknál tavaly is a tüdõrák vezetett a daganatos megbetegedések között, és ebben is haltak meg a legtöbben.

Ma már azonban nem csak a férfiak, hanem a rákbeteg nõk között is ez a leggyajoribb halálok. Még mindig sokan, több mint négyszázan haltak meg tavaly méhnyakrákban, pedig ez a betegség szinte minden esetben gyógyítható, ha idõben felfedezik. De csak minden második nõ jár el szûrésre.

Az adatok szerint nem csökkent a gyomordaganatos betegek száma sem, tavaly csaknem 2 és félezer embernek volt ilyen betegsége. Közöttük nagyon magas a halálozás, minden negyedik beteget nem tudnak megmenteni az orvosok. Ezt a betegséget csak tükrözéssel tudják felismerni, amire ma jóval kevesebben mennek el, mint húsz éve. Szentirmay Zoltán a Magyar Onkológusok Társaságának leköszönõ elnöke azt mondta: régebben még felismerték a korai rákokat, és jól meg lehetett gyógyítani, ma a korai rák felismerése rendkívül ritka már csak elõrehaladottabb állapotban tudják felismerni.

Az onkológus szerint nem csak az a gond, hogy kevesen járnak szûrésre, hanem az is, hogy gyakran nagyon sokáig "hányódnak a betegek" vidéken, mert itt csinálnak egy CT-t, ott egy biopsziát, tehát a vizsgálatokat nagyon nehéz összevonni. Így van, hogy hónapok telnek el, míg valakirõl kiderül, hogy rákja van. Ez pedig csökkenti a túlélés esélyét.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!