2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
DNS-védelem a kegytárgyakonForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-18 18:32:37
DNS alapú, úgynevezett mikropontos védelemmel látja el egyházi kegytárgyait a Nyírségi Egyházmegye 38 egyházközsége. Az eljárásra a templomi lopások megelõzése miatt van szükség.

A védelmi technológia alkalmazását csütörtökön mutatták be a ramocsaházi református templomban az egyház, a rendõrség és az eszközt forgalmazó cég képviselõi.

Egy jelölési technológiáról van szó, melynek lényege, hogy a veszélyeztetett egyházi kegy-, és értéktárgyakat mikroszkopikus méretû, egyedi azonosítókkal látják el. Az azonosítókat központi adatbank tartja nyilván. A szemmel láthatatlan, nagyon nehezen eltávolítható jelölés nem károsítja az értéktárgyak felületét, az azonosító kódot speciális eszközzel lehet csak leolvasni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság tájékoztatása szerint az alkalmazott technológia egyrészt a lopott kegytárgyak megtalálásában nyújt nagy segítséget, mert így ezek egyedileg azonosítatóvá válnak. Másrészt bûnmegelõzési szerepe is van: az így jelölt tárgyakat nem érdemes ellopni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!