2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Választási kiskáté: a kétharmados többségForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-22 10:36:20
Sztrájktörvény, választási finanszírozásról szóló törvény, vagy éppen az alkotmány. Egyebek mellett ezek azok a törvények, amelyek elfogadásához, vagy változtatásához kétharmados többség szükséges.

Összesen 49 ilyen törvény van. A választási tudnivalókról szóló sorozatunkban most a kétharmados törvényekkel foglalkozunk és azzal, hogy mihez tud kezdeni egy párt, ha ekkora többséget szerez a választásokon.

„Ez az ülésterem. Most már tudom” - az ifjú énekes Mark, kukucskált a Parlament üléstermébe - most látta elõször. Azt mondja, április 11-én szeretne majd arról dönteni, hogy kik üljenek a székekbe - ezért elmegy szavazni.

„Én úgy érzem, hogy van beleszólásom és van felelõsségem, hogy annak adjam a voksom, akiben bízom, és akiben úgy érzem, hogy jó irányba vinné az országot” – mondta Mark.

Mark azt is tudja, hogy nem mindegy hány mandátumot szerez egy párt a parlamentben: „Van 49 törvény azt hiszem, amit kétharmados többséggel lehet megváltoztatni vagy egyáltalán meghozni”.

Ezek az úgynevezett kétharmados törvények. Mikor ott jártunk üres volt az ülésterem - 386 képviselõnek van hely. Egy kétharmados törvény elfogadásához 257 képviselõ szavazata szükséges. Több mint három tucat ilyen törvény van.

„Például az önkormányzati törvény - sokakat érint. Ilyen a bíróságokról szóló törvény, ilyen az alkotmánybíróságról szóló törvény” – mondta Kukorreli István alkotmányjogász.

De ide tartozik például a sztrájktörvény, a választási rendszerrõl szóló törvény, a médiatörvény, vagy éppen a pártfinanszírozás.

Kukorelli István volt alkotmánybíró, aki még a rendszerváltáskor részt vett az Alkotmány átdolgozásában. Azt mondja, nincs még egy ország, ahol olyan hosszú lenne a kétharmados törvények listája, mint Magyarországon: „Állítom összehasonlító alkotmányjogi vizsgálatok alapján, hogy ilyen gazdag katalógussal nem találkozunk. És ez a magyar útnak a sajátosságából következett”.

A kétharmados törvényeket még a rendszerváltáskor azért hozták létre, hogy a mindenkori kormány ne tudjon jelentõs törvényeken változtatni az ellenzék hozzájárulása nélkül.

Az alkotmány szerint kétharmaddal kell választani a legfontosabb állami intézmények vezetõit is. Például a legfõbb ügyészt, az Állami Számvevõszék elnökét, és az ombudsmanokat.

Az Markot is meglepte, hogy nem kell a szavazók kétharmadának támogatása ahhoz, hogy egy párt kétharmados többséget szerezzen a parlamentben. Ha egy választáson például 70 százalékos a részvételi arány, akkor akár a szavazók 40 százalékának támogatása is elég lehet a kétharmados többséghez. Alacsonyabb részvétel esetén viszont ennél több kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!