2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Nem javul a belvízhelyzetForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-03-07 19:11:00
Nem változott jelentõsen az elmúlt napokban a belvízzel elöntött területek nagysága itthon, továbbra is körülbelül 165 ezer hektár van víz alatt. A szakemberek szerint a következõ napokban sem lesz komoly változás.

Szakemberek szerint a következõ napokban sem lesz komoly változás. Az árvízhelyzet már lényegesen jobb, jelenleg mindössze két folyón - a Bodrogon és a Hortobágy-Berettyón - kell védekezni.

Napok óta stagnál a belvízhelyzet itthon: jelenleg körülbelül 165 ezer hektárt borít víz országszerte, ennek a fele vetés-szántó - mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap délelõtt az Országos Mûszaki Irányító Törzs mûszaki ügyeletese. Magyarics András hozzátette, hogy a munka és a védekezés folyamatos. A 190 szivattyútelepbõl 158 mûködik, ezekkel összesen 16-17 millió köbméter vizet tudnak átemelni naponta a befogadókba.

 

A legrosszabb egyébként Kelet-Magyarországon a belvízhelyzet. A Bodrogközben, Felsõ-Szabolcsban, a Közép- és Dél-Alföldön, illetve a Körösök mentén van a legnagyobb terület víz alatt.

Magyarics András szerint a következõ napokban jelentõs változásra nem számítanak. Bár újabb csapadék most nem várható, az éjszakai mínuszok miatt a belvizet elvezetõ árkok és csatornák befagytak.

Az árvízi helyzet már lényegesen jobb. Jelenleg két folyón, a Bodrogon és a Hortobágy-Berettyón van szükség védekezésre, elõbbin elsõ, míg utóbbin másodfokú a készültség - mondta a mûszaki ügyeletes. Ez összesen 167 kilométernyi folyószakaszt jelent, amit nem igazán lehet jelentõsnek nevezni - tette hozzá.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!