2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Két és fél év börtön az egykori képviselõnekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-16 17:52:49
Két év hat hónap letöltendõ szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélõtábla Weiszenberger Lászlót. A volt MSZP-s képviselõ a táblabíróság szerint nem számított hivatalos személynek térségfejlesztési, illetve ...

késõbb kistérségi megbízottként, így a hivatali vesztegetés bûncselekmény alól felmentette, a befolyással üzérkedés vádjában azonban a volt képviselõ is elismerte bûnösségét, így ezért a bíróság két és fél év börtönbüntetésre ítélte a férfit. Az ítélet nem jogerõs, az ügyész súlyosbításért és a hivatali vesztegetés bûncselekmény megállapításáért fellebbezett. A védõ három nap gondolkodási idõt kért. Az ügyben a Legfelsõbb Bíróság dönt.

Az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy a kistérségi társulások nem közhatalmi, államigazgatási feladatot gyakorló szervek és Weiszenberger László sem látott el semmi olyan tevékenységet, ami közhatalmi tevékenységnek minõsül, ezért õ hivatalos személynek nem tekinthetõ. Ebbõl adódóan a hivatali vesztegetés bûntettét nem követhette el, és így nem állapítható meg, hogy hivatali mûködésével összefüggésben kérte az anyagi elõnyt, ezért ez alól felmentette a táblabíróság, és ezért nem kerülhet sor halmazati büntetés kiszabására sem - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélõtábla sajtóreferense.

A Szegedi Ítélõtábla elõtt zajló másodfokú eljárásban az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy hivatalos személynek számított-e Weiszenberger, amikor egy 2005-ben rögzített rejtett kamerás felvételen azt ígérte egy vállalkozónak: pénzért cserébe el tudja intézni, hogy minisztériumi támogatást kapjon.

Elsõ fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság tavaly februárban öt év letöltendõ börtönbüntetésre ítélte Weiszenberger László volt MSZP-s képviselõt és kistérségi megbízottat hivatali vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt. A Szegedi Ítélõtábla ezt az ítéletet a hivatali vesztegetés vádpontban megváltoztatta, a befolyással üzérkedés vádjában helybenhagyta. Az ítéletet két és fél év börtönbüntetésre enyhítette.

Bene Zoltán, Weiszenberger László védõje a tárgyalás után a Független Hírügynökségnek elmondta: elõbb átbeszélik a bíróság ítéletét, és csak azután döntenek a további lépésekrõl, de az már most látszik, hogy az Alkotmánybíróságon megtámadják az egész eljárást, mert az elsõ fokú bíróság nem fogadta el az ügyész és a vádlott között létrejött, vádalkuhoz hasonló megállapodást. Ebben állítása szerint abban egyeztek meg, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtja az MSZP egykori önkormányzati képviselõjét, ha az beismerõ vallomást tesz. Ennek ellenére az ügyben eljáró bíró tárgyalást rendelt el, és a vádlott védekezését megcáfoló bizonyítást folytatott le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!