2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Jön a százforintos tojás karácsonyra?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-11-29 16:22:19
Hatvan forint körül jár a tojás darabjának ára. A boltban egyet tehetünk: ne darabra vegyük a tojást, hanem kilóra.

„Csak azt ne kérdezze, hogy mennyi lesz karácsonykor a tojás” – mondja a hvg.hu-nak a magyar Tojóhibrid–Tenyésztő és Tojástermelők Szövetségének elnöke. Molnár Gyöngyi tehát nem akar jóslásokba bocsátkozni, viszont már a beszélgetés elején ad egy megszívlelendő tanácsot: a vásárlóknak egyre jobban kell figyelniük, mert az üzletekben március óta kötelezően fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is, ezt figyelembe véve pedig nem fognak olyan könnyen bedőlni a kereskedők cselezésének. A kisméretű tojásnál a felső határ 53 gramm, a közepesnek meg az alsó határa ennyi, korábban sokszor összekeveredtek a dobozokban, ezért is jó, hogy most ki kell írni a súly szerinti árat is” – magyarázza Molnár Gyöngyi. (A méretekről bővebben keretes anyagunkban írunk.)

De miért fontos ez? Vegyünk egy példát. Ellenőriztük, az egyik áruházban egy M-es tojás darabja 48 forint volt, míg a kilónkénti feltüntetett ára magasabb volt, mint az 55 forintosé. Ez egy vacsoránál annyit jelenthet, hogy egy családi rántottát az előbbit felhasználva akár 15 tojást is felüthetünk, míg az utóbbiból 8 is elég lehet.

De mi lesz a százforintos karácsonyi tojással?


Már olyan nagyon nem fog emelkedni az ár – mondta a hvg.hu-nak a szövetség elnöke, akitől azt is megtudtuk, bár a 492 hazai baromfitelepet a madárinluenza-járvány miatti kényszervágások is megrázták, a tojás árának emelkedését nem elsősorban ennek köszönhetjük. Egyrészt azért, mert az főleg a víziszárnyasokat érintette, másrészt pedig azért, mert a vállalkozások mára már magukhoz tértek.

Ezt megerősítette Szíjjártó Attila, kerekegyházi tojástermelő is, aki szerint a kereslet növekedése dobta meg az árakat. Azt mind a szakember, mind a termelő megerősítette, hogy az ár a kereskedőknél dől el, a tempót ők diktálják.

Valójában tehát nem a madárinfluenza, vagy a baromfikon használt fipronil bolhairtó-szennyezés nyomán megritkított baromfiállomány miatt araszol rendesen felfelé a tojás ára. Hanem mivel az irtószer használata miatti holland tojáshiány mutatkozik meg a német piacon, majd ennek hullámai elérnek Európának erre a felére is – állítja Molnár Gyöngyi, a termelők szövetségének vezetője, hozzátéve, hogy a magyar piac kicsi, így minden európai anomália, ingadozás lecsapódódik nálunk.


S-es, M-es,L-es, XL-es, mi mekkora?

 

Apró tojás (S-es méretű): 53 gramm alatti súlyú tojások

Közepes tojás (M-es méretű): 53-63 gramm közötti tojások

Nagy tojás (L-es méretű): 63-73 g grammközötti tojások

Extra nagy (XL-es méretű) 73 gramm feletti tojások

Tojáshalom egy cukrászda raktárában
Fülöp Máté 

Árjáték a tojással

„Szeptemberben 38 forint volt a tojás felvásárlási ára, ennyire még soha nem kúszott fel, de a tojásárakat mindig is a kereslet-kínálat határozta meg elsősorban, itt nem számít annyit a takarmányár, vagy akármi más” – magyarázta Szíjjártó Attila, aki szerint az áfa januári csökkentése miatt kikoptak az áfacsalók, akik számításai szerint a piaci forgalom 30 százalékát hozták-vitték.

Azt még az árak meglódulásánál, egy hónappal ezelőtt mondta el Klazsik György termelő a hvg.hu-nak, hogy a kereskedők a kereslet növekedésénél megpróbálhatták visszafogni az árakat, most dönthettek úgy, hogy visszahoznak valamit a tavasszal, nyáron elkönyvelt veszteségen.

Molnár Gyöngyi szerint talán éppen a tojás az, ahol a januári áfa csökkenést megérezhették volna a termelők és a vevők is, de közbeszólt a madárinfluenza, ötmillió tyúkot is le kellett vágni, ez akkor kioltotta az áfa csökkentésének jótékony hatását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!