2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Plusz pénzt kapnak a közszféra dolgozóiForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-18 10:30:12
Háromhavi adójóváírással, 45 ezer forinttal többet vihetnek haza áprilisban a közszférában dolgozó alkalmazottak, ha hétfõig nyilatkoznak, hogy nem éves, hanem havi elszámolásban kérik az adójóváírásukat.

A versenyszféra munkáltatóinak is hasonlóan kellene eljárniuk. Június közepétõl a banki ügyfelek védelme érdekében sokkal átláthatóbb és szigorúbb lesz THM rendszer. Tehát mindenki láthatja majd, hogy egy hitelnél a pénzügyi szolgáltató milyen költségeket számol fel.

Az áprilisi plusz 45 ezer forint háromhavi adójóváírás, amit év végén egyébként is megkapnának az alkalmazottak. Ez azért fontos, hogy már most havonta 15 ezer forinttal többet vigyenek haza. Több lakossági bejelentés érkezett arról, hogy sokan nem érzékelik a január 1-jével belépett adócsökkentést, azt mondják, nagyjából ugyanannyi fizetést kapnak, mint tavaly. Ha a munkavállalók kérik a havi adójóváírást, észlelni fogják, hogy tíz közül kilencüknek több lesz a borítékjában.

A THM számítási módja korábban az uniós módszernél jóval megengedõbb volt, ezért a banki ügyfelek védelmében döntött múlt héten úgy a kormány, hogy szigorítják ezt. Átláthatóbb lesz, hogy egy hitelfelvételnél milyen díjakat számol fel a pénzügyi szolgáltató. Az eddigieken kívül például az értékbecslés, a garancia vagy akár a helyszíni szemle díját is fel kell tüntetni. Mindezek alapján jobban össze is lehet majd hasonlítani a hitelintézetek szolgáltatásait. Az új, szigorúbb számítási mód érvényes lesz a jelzáloghitelekre és a lízingszerzõdésekre is.

Változnak a gázárképzés egyes elemei is, de egyelõre még korai a gázár konkrét emelésérõl beszélni. A gázszolgáltatók kedden nyújtották be áremelési kérelmeiket az Energia Hivatalhoz, amelynek március 25-ig van ideje eldönteni, hogy pontosan mekkora lesz a gázár. A számítási módban annyi különbség lesz, hogy például az árba belekalkulált kamatokat nem éves, hanem negyedéves szinten számolják majd, ezzel is reálisabbá téve a végleges árat. Az új módszer célja az, hogy egy indokolatlan forinttal se legyen drágább a gáz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!