2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Embercsempészéssel vádolt magyarok KanadábanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-23 15:05:13
Évek óta Kanadában élõ magyar romák egy közösségi házban. Nekik bejött a számításuk: van munkájuk és jól élnek. De nem mindenki ilyen szerencsés. Egy kanadai újság arról írt, hogy pápai romákat csábítottak az országba ...

munka és jó fizetés ígéretével, majd amikor kiérkeztek, elvették útleveleiket, ingyen dolgoztatták õket az egyik gyanúsított cégénél. A hatóságoknál hazugságra kényszerítették õket, hogy megkaphassák a menekültstátuszt. A segélyt azonban elvették tõlük. Az ottawai magyar nagykövetségtõl eddig senki sem kért segítséget. Az ügyrõl így a magyar külügy csak a sajtóból értesült.

„Hogyha egy kanadai újságban nevek jelennek meg, és emberkereskedelem gyanújával írnak, az igazolja a több hónapja meglévõ kanadai és magyar gyanút, hogy a nagymérvû menekülthullám némi szervezett háttérrel rendelkezik” – mondta Berta Krisztina, a Külügyminisztérium Konzuli Fõosztályvezetõje.

A pápai cigánysorról mentek ki Kanadába a pórul járt romák. Akik kicsábították õket, azok is pápai születésûek. Most embercsempészéssel és csalással vádolnak három férfit a tengerentúlon. Csak óvadék ellenében kerültek szabadlábra. A helyiek nem is hallottak a bajokról, az átvert szomszédokról.

"Ha nem lenne rendezett a körülmény, ha nem támogatnák, nem maradnának Kanadán, hanem hazaköltöznének" - mondta egy nevét nem vállaló asszony.

A kanadai hatóságok megkeresték a magyar rendõrséget is. AZ ORFK mindössze közleményben reagált az RTL Híradó megkeresésére. Azt írták, hogy folyik a bûnügyi információcsere az ügyben, valamint, hogy több magyart is köröznek idehaza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!