2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szex útján terjed a kórForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-03-31 09:33:51
A HPV-vírusok által elõidézett súlyos betegségek veszélyeztetik a fiatalokat. Nézze meg hogyan védekezhet!

A fiatalok egyre korábban kezdik meg nemi életüket, és ezáltal mind fokozottabban vannak kitéve a fõleg szexuális érintkezés útján terjedõ fertõzõ betegségeknek.

Ezek közül is a HPV-vírusok által elõidézett súlyos betegségek veszélyeztetik a fiatalokat, ezért is tekinthetõ mérföldkõnek a Szülészeti-Nõgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2010 áprilisában kezdõdõ kampánya.

E prevenciós program keretében 25 százalékkal olcsóbban juthatnak a középiskolai tanuló (fiúk, lányok), tanárok valamint családtagok a humán papillómavírus okozta méhnyakrák- és egyéb HPV okozta megbetegedések elleni négykomponensû védõoltáshoz.

 

Infobox

Az oltássorozatra a kedvezményes programhoz most csatlakozó középiskolákban lehet jelentkezni – legkésõbb április közepéig.

A részletes tájékoztató, a jelentkezési lap és egyéb dokumentumok a www.hpvinfo.hu honlap Iskolai oltóprogram menüjében olvashatók, illetve tölthetõk le. Ugyanitt, illetve a 06-40-200-748 (helyi tarifával hívható) kékszámon kaphatnak bõvebb szakmai felvilágosítást magáról a HPV-fertõzésrõl is.

Milyen betegséget okoz?


A HPV jellemzõen a bõr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. A HPV-okozta elváltozások leggyakrabban a méhnyakon, a hüvelyben és a szeméremtesten, a hímvesszõn és a végbél területén, valamint a szájüregben alakulnak ki. A „kis mértékben rákkeltõ” vírus-típusok szemölcsöket okoznak a bõrön, a külsõ nemi szerveken. Az „erõsen rákkeltõ” típusok a hámban, nyálkahártyában „rákot” okozhatnak, vagy olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek „rákká” fejlõdhetnek.

Hogyan terjed a fertõzés?

A vírus a fertõzött területek érintkezésével, leginkább szexuális úton terjed egyik emberrõl a másikra. Mivel a humán papillómavírus akár évekig tünetmentesen lappanghat, sem a fertõzött személy, sem közvetlen környezete, partnere nem tud a fennálló fertõzésrõl, a továbbvitel veszélyérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!