2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Joghézag védi az ittas vezetõket?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-31 11:57:30
Semmiféle jogszabály nem létezik az ittas vezetõk kiszûrésénél fontos véralkohol-értékekrõl és az ehhez kapcsolódó ittassági fokozatokról ...

- közölte a várható húsvéti közúti ellenõrzések kapcsán a Független Rendészeti Panasztestület (FRP). A szervezet a sokéves tapasztalat alapján indokoltnak tarja a Húsvétra meghirdetett ellenõrzést. Felhívja azonban a figyelmet arra a napokban elfogadott állásfoglalására, miszerint súlyosan sértik a jogbiztonságot a sofõrök ellenõrzésekor végzett ittasság-vizsgálatok szabályozási hiányosságai. A hiányosságokat egy konkrét panasz alapján tárta fel a szervezet.

A testület súlyos hiányosságnak tartja, hogy a hatályos jogi szabályozás semmilyen formában nem szól a véralkoholtartalom-értékekrõl és az ehhez kapcsolódó befolyásoltsági fokozatokról. Jelenleg a kérdést teljes körben az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet egy módszertani levele foglalja össze. Ez azonban nem tekinthetõ jogszabálynak. A testület álláspontja szerint a kérdést törvényi szinten kell szabályozni.

A testület - és az állampolgári jogok biztosa szerint is - törvény csak arról van, hogy a rendõr alkoholszondás vizsgálatot végezhet, illetve kötelezheti a sofõrt vér- és vizeletminta adására. Semmiféle jogszabály nem szól azonban érdemben az alkoholszondával történõ vizsgálat következményeirõl vagy éppen arról, hogy milyen esetekben lehet kötelezni valakit vérminta adására. Útmutatást legfeljebb az elektromos alkoholszondák rendõrségi alkalmazásáról szóló egyik ORFK intézkedésben van, de ez sem tekinthetõ jogszabálynak, mivel ez egy belsõ szabályozás, az állampolgárok számára nem elérhetõ.

Az FRP szerint törvényben kell rögzíteni a szabálysértésként vagy bûncselekményként minõsítést megalapozó vér-, illetve légalkohol értékeket. Jogszabályban kell rendezni az alkoholszondával történõ vizsgálat módját, annak következményeit, és azt is, hogy milyen esetekben kötelezhetõek a vezetõk vérminta-adásra. Az elektromos alkoholszondák rendõrségi alkalmazását pedig a panasztestület szerint az országos rendõrfõkapitánynak utasításban kellene szabályoznia.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!