2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Olaj szivárog a Nagy-korallzátonynálForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-06 12:05:58
Veszélyben a Nagy-korallzátony! Az Ausztrália északkeleti részénél található természetvédelmi terület közelében megfeneklett egy kínai teherhajó, amelybõl olaj folyik a vízbe.

Az ausztrál hatóságok attól tartanak, hogy a hajó kettétörik, és így az összes üzemanyaga a tengerbe kerülhet.

Lassan, de folyamatosan szivárog az olaj a tengerbe az ausztráliai Nagy-korallzátony közelében megfeneklett teherhajóból.

„A mentõcsapat azt jelentette, hogy a hajó törzse jelentõsen megsérült, és a jármû folyamatosan sodródik, szinte táncol a szirten, amelyen megfeneklett" - mondta az ausztrál tengervédelmi hatóságok egyik munkatársa.

Az ausztrálok attól tartanak, hogy a hajó kettétörhet, és így ezer tonna olaj folyhat a tengerbe, ami katasztrofális hatással lehet a Föld legnagyobb korallzátonyára.

A kínai teherhajó az ausztráliai Queensland tartományból Kínába tartott, fedélzetén mintegy 65 ezer tonna szénnel.

Az érintett ausztrál tagállam kormányfõjének elmondása szerint a hajó letért az elõírt útvonaláról, és tiltott, környezetvédelmi területen haladt, amikor megfeneklett. A kifolyt olaj semlegesítésére repülõkrõl olyan vegyi anyagot permeteznek a vízre, amely állítólag nem károsítja a tengeri élõvilágot.

Ausztráliában a környezetvédõk már régóta tiltakoznak amiatt, hogy szerintük túl közel vannak a hajózási útvonalak a Nagy-korallzátonyhoz.

„Kisrepülõgépekkel kellene átkalauzolni a hajókat ezen a területen" - mondta egy környezetvédõ.

A Nagy-korallzátony több mint kettõ és fél ezer kilométer hosszúságú. Páratlan természeti jelentõsége miatt felkerült a világörökségi listára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!