2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Hat párt, hat elképzelés a vitárólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-07 11:29:10
Hat párt, hat elképzelés a választások elõtti miniszterelnök-jelölt vitáról. Egyelõre nincs megállapodás az idõpontról, de még a résztvevõkrõl sem.

Az biztos, hogy a Fidesz senkivel sem ül egy asztalhoz, az MSZP viszont a Fidesz részvételéhez köti, hogy vitázik-e. Már csak néhány nap van arra, hogy a pártok döntsenek.

2002 óta minden választási évben volt miniszterelnök-jelölti vita. Orbán Viktor 2002-ben Medgyessy Péterrel, 2006-ban pedig Gyurcsány Ferenccel vitázott.

Idén hat pártnak hatféle elképzelése van arról, hogy kivel és mikor vitázna. A Fidesz egyelõre senkivel sem ül egy asztalhoz. Az MSZP viszont csak akkor vitázna a listavezetõkkel, ha arra a Fidesz is elmegy. Az MDF bárkivel vitázna, de csütörtökön. A Civil Mozgalom is bárkivel leülne, de õk pénteken. Az LMP az MDF-t hívja ki. A Jobbik pedig csak Orbánnal vitázna. Bonyolult a helyzet. Az biztos, hogy a Fidesz leghamarabb a második fordulóban ül le vitatkozni.

„Az elsõ forduló eredménye után azt gondolom, hogy ki fog derülni, hogy ki alakíthat kormányt illetve, hogy ki lesz a legerõsebb párt. És ki lehet a legerõsebb kihívó. Ha ez eldõl, akkor van értelme majd errõl beszélni” – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetõje.

Ha viszont a Fidesz nem vitázik, nem vitázik az MSZP sem.

„A többi párttal is hajlandók vagyunk vitatkozni, úgy hogyha a Fidesz is ott van” – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivõje.

És ez így folytatódik tovább. Ugyanis, ha a Fidesz és az MSZP nem vitázik, nem vitázik az LMP sem.

„Ha nincs ott az két párt, amelyik leginkább meghatározta az elmúlt 20 év politikáját, nincs ott az MSZP és nincs ott a Fidesz. Az onnantól kezdve senkit nem fog érdekelni, másrészt pedig ez egy elég komolytalan vita lenne” – mondta Karácsony Gergely, az LMP kampányfõnöke.

Viszont gazdaságpolitikai vitára hívták ki Bokros Lajost. Az MDF miniszterelnök-jelöltje az, aki bárkivel szívesen vitatkozik.

"8-án délelõtt várja Bokros Lajos az MDF miniszterelnök jelöltje a többi miniszterelnök-jelöltet egy vitára" – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivõje.

Hogy ezen ki vesz részt, késõbb derül ki.

Hogy ki kivel és mirõl vitázik, gyorsan el kell dönteniük a pártoknak. Pénteken éjféltõl ugyanis kampánycsend lesz. Utána nyilvánosan már nem nyilatkozhatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!