2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Vége a gyanús árveréseknek?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-09 14:33:57
Ezt állítja a kormány, miután szerdai döntése szerint csak a pénzügyi felügyelet ellenõrzése mellett, és az APEH engedélyével árverezhetnek ingatlanokat.

Az új jogszabálytól azt várják, hogy áttekinthetõbb lesz a piac, és nem kell rettegnie egyetlen tulajdonosnak sem amiatt, hogy egyik napról a másikra elárverezik lakását, ha nem tudja fizetni hitelét.

A tudta nélkül, áron alul, a feje fölül árverezték el a lakását. Az adós nincs egyedül a problémájával. Csak tavaly év végéig 19 ezer hitelszerzõdést mondtak fel, többnyire a bankok, miután az adós nem tudta tovább fizetni törlesztõrészletét. A hitelköveteléseket a legtöbb pénzintézet eladja egy cégnek az adósok adataival együtt, és jön az árverés. De sokszor csak a bennfentesek járhatnak jól.

„Ha valaki nálam szeretne ilyet vásárolni, erre úgy kerül sor, hogy vagy ismer magánemberként, vagy egy ingatlan értékesítése során kapcsolatba kerülünk, és az elbeszélgetés során én megállapítom róla, hogy mennyire bízhatom benne.”

A kormány szerint, ha csak az APEH elektronikus rendszerén keresztül lehet majd árverezni, állami ellenõrzés alá kerül minden árverés, és kizárhatóak a nepperek.

„Árverezésre nem engedtek be szereplõket, nem voltak igazán nyilvánosak az árverések, csak meghatározott résztvevõk vettek ott részt, és aztán ott áron alul keltek el az ingatlanok. Ez ezzel az elektronikus árverezési rendszerrel meg fog szûnni” – mondta Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke.

Szíjjártó Péter a Fidesz szóvivõje közleményében azt írja, hogy elsõsorban a bajba jutott hitelezõk helyzetét kell rendezni.

Amíg ez megtörténik, a Fidesz - hatalomra kerülése esetén - meg fogja tiltani a kilakoltatásokat, és az árveréseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!