2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Erõsödött a forint az elsõ forduló utánForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-12 18:31:14
A piacok nyugodtan fogadták a választások elsõ fordulójának eredményét. A forint erõsödött, a BUX egyenletesen emelkedõ szinten mozog. A folyamatokat befolyásolja a hétvégi megállapodás Görögország jelentõs összegû uniós kisegítésérõl, ...

de a magyar tõzsde indexének európai átlagot meghaladó emelkedését az elemzõk a választási eredménynek tudják be. A piac várakozása az, hogy a Fidesz egymaga fog kétharmados felhatalmazást kapni, és ennek birtokában felelõsségteljesen kormányoz, alapos átalakításokat hajt végre a nagy ellátórendszerekben és az adózásban.

A forint hétfõ délelõtt 10 óra elõtt 265,6-ig erõsödött az euróval szemben, a Budapesti Értéktõzsde indexe 1,7 százalékkal 15 592 pontig emelkedett a pénteki záróértékhez képest. Az európai, közte a térségi börzék mind ennél kisebb mértékben erõsödtek, a különbség valószínûleg a magyarországi választásokra adott piaci válasz - hangsúlyozta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. és Kovács Roland, az Euilor Befektetési Zrt. elemzõje.

Vasárnap jelentõs összegû, 30 milliárd eurós segélykeretrõl állapodtak meg az uniós tagországok az államcsõd szélén billegõ Görögország esetleges megsegítése érdekében, ez kétségkívül "bezavar" a magyarországi folyamatokba - mondta Samu. Kovács szerint a következõ napokban a görög hatás erõsebb lesz itthon is, mint a választások eredménye.

A piac azt várta-várja, hogy a Fidesz egymaga kap kétharmados kormányzati felhatalmazást, és ennek birtokában hozzányúl a nagy ellátórendszerekhez, tovább a minõsített többséget igénylõ önkormányzati rendszerhez. Samu János szerint most sem lesz szükség nagyobb költségvetési szigorra, mint 1998. után, amikor a Fidesz két éven át ilyen gazdaságpolitikát folytatott. Kovács Roland úgy véli, hogy a Fidesz-kormány meg fog állapodni az IMF-fel új hitelkeretrõl, ami segítheti a reformok végrehajtását. Az Equilor elemzõje arra számít, hogy a következõ kormány kissé "tágítani fog" a költségvetési hiányon annak érdekében, hogy az átalakításokhoz nagyobb mozgástere legyen. Osztogató gazdaságpolitika nem várható, mint ahogy ebbõl fakadó csalódás sem a közvéleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!