2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szigorúbb szabályok szerint árvereznekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-14 11:23:38
Több ponton is szigorította a kormány a bedõlt hitelek utáni árveréseket, az errõl szóló szabályozás szerdától hatályos

Ilyen például, hogy friss értékbecslésre van szükség egy ingatlan árverése elõtt és azt nem lehet eladni az összeg 70 százaléka alatt. Konkrét határidõkhöz lesz szabva emellett az értékesítés, illetve az kizárólag az Ügyfélkapu rendszerén történhet.

Az árverezésekrõl szóló szabályozás szigorítása a kormány álláspontja szerint garancia arra, hogy ne történhessenek meg az elmúlt idõszakban nyilvánosságra került visszaélések.

A jövõben kizárólag a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által ellenõrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek, aukciós házak például nem. Lakóingatlant csak az adóhatóság elektronikus árverezési felületén lehet értékesíteni, az árverezés pedig kizárólag az Ügyfélkapu rendszerén történhet. Az árverezés kezdeményezõjének maximum féléves szakértõi becsléssel kell rendelkeznie az érintett ingatlanról, ezt az adóhatóság is ellenõrzi. Amennyiben az APEH saját adatbázisának számai alapján feltûnõ különbség van, akkor büntetõeljárás indulhat.

Az ingatlant a friss értékbecslés szerinti összeg legfeljebb 70 százalékáért lehet csak eladni, alacsonyabb áron nem. Az önkormányzatok egészen az árverezés végéig élhetnek elõvásárlási jogukkal, hogy a megvett épületbe bérlõként visszaköltözhessenek a korábbi tulajdonosok. Konkrét határidõket is megszab az új szabályozás. Az árverést csak a hirdetmény közzététele után legfeljebb 45 - maximum 60 nappal - lehet megkezdeni, az adóst és az érintett önkormányzatot pedig 30 nappal az értékesítés elõtt értesíteni kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!