2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Csak az APEH árverezheti el ingatlanunkatForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-15 11:03:18
Mától csak az APEH árverezheti az ingatlanokat. Eddig a bankok külön cégeknek adták el a követeléseket, amelyek sokszor kijátszották a szabályokat és olcsón adták el a bedõlt hiteles ingatlanokat.

A bankok szerint az új szabályozással megnyúlhat, jóval hosszabb lehet az árverés ideje, ami tovább növeli az adós költségeit.

Egy nepper a Házon Kívül címû mûsorban beszélt arról, hogyan játszották ki a szabályokat, és adták el jóval a piaci ár alatt a bedõlt hitelek miatt elárverezett ingatlanokat.

Az ilyen visszaélések megszûnhetnek, egy rendelet szerint ugyanis szerdától csak az APEH árverezhet ingatlanokat az interneten keresztül. Az adóhatóságnak már van egy árveréssel foglalkozó internetes oldala, itt lehet majd licitálni.

„Különbség van egy minimálár tekintetében, ami 70 %, az ügyféllel meg is állapodhatunk, hogy ennél magasabb lesz a minimálár” – mondta Juhász Péter, az APEH felszámolási osztályvezetõje.

Az APEH azt is ellenõrzi majd, hogy a bank eléggé magas áron akarja-e értékesíteni az ingatlant. Az új szabály azokra az ingatlanokra is vonatkozik, amelyekre már felbontották a hitelszerzõdést, és esetleg már ki is írták az árverést.

Szerdán még egyik bank sem jelezte az adóhatóságnak, hogy ingatlant szeretne árvereztetni. Az APEH a jelzéstõl számítva leghamarabb 50 nappal tartja meg az árverést, így leghamarabb június elejére írhatják ki az elsõ ingatlan árverést az új szabályok szerint.

Több bank szerint az új szabályozással nagyon elhúzódhat az árverés folyamata. Az OTP bank közleménye szerint ezzel növekednek majd az adós költségei és a szerzõdés felmondása után rögtön az APEH-hez kerül az ügy, így nem lesz lehetõség külön megállapodásra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!