2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Taxival mennek külföldre a légtérzár miattForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-19 09:06:01
Hétfõ délig még biztosan nem repülhetnek utasszállító repülõk a magyar légtérben. Így döntött a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Az itt maradt utasok közül sokan vonattal vagy busszal próbálnak hazajutni, ha van jegy. A legelvakultabbak pedig taxiba ültek. Volt, aki Hollandiába utazott több százezer forintért. Közben több légitársaság az Európai Bizottsághoz fordul, hogy átmenetileg csökkentsék a cégek kártérítési kötelezettségeit.

Az izlandi vulkáni hamu még az X-Factor zenei tehetségkutató válogatására is hatással van. Az egyik indulónak éppen kapóra jött, hogy most nem tud dolgozni.

„Gyerekkorom óta zenélek, együttessel és egyedül is. Amúgy a nemzeti légitársaság pilótája vagyok” – mondta Kiss László pilóta.

Sokan átfoglalták jegyüket, mert a légtérzár miatt nem tudtak elutazni. Az új idõpont se biztos még, de õk reménykednek. A Nemzeti Közlekedési Hatóság döntése szerint hétfõn délig még biztosan nem repülhetnek az utasszállítók a magyar légtérben. Ezért sokan inkább visszakérték jegyük árát. A plusz költségeket már nem sokáig tudják állni a légitársaságok.

„Nem fogják tudni a végtelenségig ennek a költségét magára vállalni. Hiszen ilyen mértékû, ilyen hosszú és ilyen kiszámíthatatlan helyzettel most állunk szemben elõször. Ezért kérni fogjuk az EU bizottságot, hogy átmenetileg könnyítsen a ránk vonatkozó jogi kötelezettségeken” – mondta Kázmér Natasa, a Wizz Air kommunikációs igazgatója.

A MÁV egyik nemzetközi jegypénztárában aki csak tehette, vagy akinek még jutott jegy, vonattal próbált hazajutni. Mindenki feszült volt. Az utasok a pénztárosokkal vesztek össze.

„- Crazy! She is very crazy!
- Mindjárt bezárok, és úgy itthagylak, mint a szart!”

„Már ilyen végsõ elkeseredésben volt olyan, aki csak beült és gyerünk, Amszterdam” – mondta egy taxis.

És nem csak Hollandiába utaztak taxival a hoppon maradt légiutasok. Az egyik fõvárosi cégnek a szokásos heti 3-4 helyett az elmúlt három napban több tucat külföldi útja volt. Pedig nem olcsó taxival külföldre utazni. Egy kilométer 100 forint.

„Ehhez jön hozzá még a külföldi autópályák költsége. Illetve a taxis ugye egymaga nem tudja pihenés nélkül megtenni, úgyhogy ennie, pihennie, aludnia kell” – mondta Medgyes Péter, a 6x6 taxi marketing igazgatója.

Így például Varsóba, Amszterdamba vagy Párizsba 230-350 ezer forintért lehet taxival eljutni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!