2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fidesz: Kedden tárgyalnak a kormányalakításrólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-26 12:13:15
Kedden tart elnökségi ülést az országgyûlési választásokon kétharmados többséget szerzett Fidesz, és az azt követõ napokban ismerteti Orbán Viktor a kormányalakítás menetrendjét.

Az biztosnak látszik, hogy nyolc csúcsminisztériumot állít fel a Fidesz, Szijjártó Péter lehet a kormányszóvivõ, Lázár János pedig frakcióvezetõ. Több személyi kérdés ugyanakkor még mindig nem dõlt el, így például az sem, hogy Kövér László, vagy Schmitt Pál lesz-e az Országgyûlés elnöke.

Az sem dõlt még el, hogy lesz-e és ha igen mikor Fidesz-kongresszus, az ugyanakkor biztosnak látszik, hogyha lesz is, akkor sem tisztújító és Orbán Viktor a Fidesz elnöke marad. Ugyanakkor felmerült, hogy Varga Mihály ügyvezetõ alelnök legyen.

Orbán Viktor egyébként a miniszterek közül eddig csak Martonyi Jánost nevezte meg, mint a Külügyminisztérium (KüM) vezetõjét. Várhatóan a következõ napokban nevezi meg hivatalosan Matolcsy Györgyöt, mint gazdasági minisztert, vagy Pintér Sándort, mint belügyminisztert.

A további posztok között eddig felmerült Navracsics Tibor, mint az újonnan alakuló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetõje, Réthelyi Miklós pedig az úgynevezett humán tárca vezetõje lehet. Hende Csaba a Honvédelmi Minisztérium élére kerülhet, Fazekas Sándor karcagi polgármester pedig az agrárügyeket felügyelheti. Fellegi Tamás a fejlesztési ügyeket vezetheti majd. Varga Mihály Orbán Viktor kabinetfõnöke lehet és így többek között a kormányfõ és a tárcák közötti közvetítésért felelne, de rálátása lesz az állami pénzügyek alakulására is. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a nemzetpolitikai ügyekért felelõs szakpolitikus lehet a miniszterelnöki kabineten belül, míg Orbán Viktor harmadik helyettese - távolléte esetén - Navracsics Tibor lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!